bdf.brcko@gmail.com

IZVJEŠTAJ SA 15. I ZAPOČETE 16. REDOVNE SJEDNICE SKUPŠTINE DISTRIKTA

Poslanici Skupštine Brčko distrikta započeli su 16. redovno zasjedanje u čijem prvom dijelu je, između ostalog, usvojen Nacrt zakona o pčelarstvu u prvom čitanju za koji će biti održana javna rasprava u srijedu 17. novembra.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić istakao je da oblast pčelarstva u Distriktu ranije nije bila zakonski uređena, te da je Nacrt zakona urađen u saradnji s udruženjima pčelara.
Milić je napomenuo da se ovim zakonom rješava niz pitanja koja do sada nisu bila regulisana te da donošenje ovog zakona neće ugroziti rad pčelara pa ni onih koji imaju do trideset košnica.

„Oni neće biti u obavezi da se registruju kao poljoprivredni proizvođači. To implicira da neće moći da dobiju sredstva iz Pravilnika o podsticajima u kojem je svakako određeno da pravo na podsticaje ostvaruju pčelari koji imaju trideset i više košnica. Na prijedlog poslanika je određena i stručna rasprava da bismo još jednom čuli mišljenje, prije svega, onih koji se bave proizvodnjom meda, da li ima nekih korekcija i prijedloga prije drugog čitanja“, rekao je Milić.

Iz skupštinske procedure povučen je zakon o poslovnim zonama koji je u prvom čitanju usvojen 2018. godine.

Predsjednik Milić je rekao da je u međuvremenu došlo do promjene u razmišljanju onih koji upravljaju ovim procesima da bi zakon trebalo izmijeniti u dijelu nadležnosti za upravljanje poslovnim zonama i da je  od Zakonodavne kancelarije gradonačelnika dobijeno mišljenje da zakon u drugom čitanju nije moguće popraviti amandmanima, jer ih ima preveliki broj.
„Odlučeno je da se povuče ovaj zakon, a da se istovremeno krene sa izradom novog zakona. Već je formirana radna grupa koja radi na nacrtu novog zakona“, pojasnio je predsjednik.

Na 16. redovnom zasjedanju usvojena je odluka o prestanku mandata poslanika Šemsi Sakoviću, a mandat je dodijeljen Halilu Ljuci  koji je potom položio zakletvu.

Termin nastavka 16. redovne sjednice bit će naknadno utvrđen.

Prije početka 16. redovne okončan je nastavak 15. redovne sjednice na kojem je usvojen niz revizijskih izvještaja o poslovanju institucija Distrikta i izvještaja o radu pravnih lica koje je osnovao Distrikt.

Razmotrena je informacija o stečajnom postupku nad firmom „Bimeks“ i usvojen je zaključak da Pravobranilaštvo Distrikta, kao stečajni povjerilac, ponudi stečajnom upravniku otkup oko 17 duluma Bimeksovog zemljišta na lokaciji Bescarinska zona na kojem se nalazi pravoslavno groblje, koje bi specijalnom pogodbom bilo predato Srpskoj pravoslavnoj crkvi radi  proširenja groblja.  Rok za postupanje po ovom zaključku je devedeset dana.

 

Izvor: SBDBiH

Izdvojeno