bdf.brcko@gmail.com

Kome u Brčkom smeta “Beograd”?

“Specifični” tekstovi ovih dana krase stranice pojedinih brčanskih portala bliskih jednoj od vladajućih stranaka.

Nekome u Brčkom, čini se, smeta Beograd. Obdanište “Beograd”, da budemo precizniciji. Ali i Beograd, čini se. Po sopstvenom priznanju, ne bi im smetali Moskva ili Peking, ali taj Beograd, on baš stvara problem. Iako je brojnim našim sugrađanima daleko bliži i od Sarajeva. A pogotovo od Moskve ili Pekinga. Ili, recimo, Teherana.

Ne treba pripisivati zlonamjernost onim djelima koja sasvim dobro može objasniti i neznanje, vele mudriji. Pa, povjerujmo da nema zle namjere u ovim natpisima i probajmo objasniti zašto bi neki objekat nosio ime glavnog grada države koja je najvećim dijelom finansirala njegovu gradnju.

I kamo sreće da Brčko distrikt ima i obdanište “Zagreb” i školu “Moskva”, i dnevni centar “Peking”… Jer sa naših 240 miliona godišnje, očigledno ne možemo napraviti ništa.
A susjedna Srbija nije Brčkom i Bosni i Hercegovini donirala samo obdanište “Beograd”.

Svjež primjer su vakcine, ali valja podsjetiti i na zdravstvene usluge koje se nesebično pružaju građanima Brčkog, ali i BiH. Pružaju se i u Zagrebu, naravno. Okrenuti smo jedni drugima, koliko god nas neki okretali jedne od drugih.

Možda bi valjalo nepotpisanog autora teksta podsjetiti i na to da Brčko distrikt ima i Malezijski put. Ime je dobio po, nećete vjerovati – Maleziji, koja, dodajmo i to, nije donirala put, već dala kreditna sredstva koja smo morali uredno vratiti. Ali Malezijski put, naravno, nikome ne smeta.

Ne smeta podaničkom mentalitetu ni lokalitet MekGavern, koji ime nosi po hrabrom poručniku američke vojske koji je poginuo valjda braneći svoju zemlju. U Koreji, gdje drugo.

Zašto bi i smetali, nisu srpski.

 

(D.Š. / nula49.com)

Izdvojeno