bdf.brcko@gmail.com

OHR poručio Dodiku: Šume na cijeloj teritoriji BiH u isključivoj nadležnosti države

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da šume i šumsko zemljište na cijeloj teritoriji BiH predstavljaju javno dobro koje spada pod državnu imovinu, što je u isključivoj nadležnosti države BiH, poručeno je danas iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

“Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, i stoga trebaju biti implementirane”, ističe se u saopštenju.

Kao odgovor na tvrdnju da “šume spadaju u nadležnost Federacije BiH i Brčko Distrikta” i da “Republika Srpska ima pravo da raspolaže svojom imovinom”, iz OHR-a kažu kako upravljanje šumama i šumskim zemljištem od strane entiteta i Brčko distrikta nije bilo predmet spora pred Ustavnim sudom.

“To se pitanje stoga treba regulitati zakonom na državnom nivou koji treba usvojiti u Parlamentarnoj skupštini BiH”, dodaje se u saopštenju.

Ustavni sud BiH je u septembru ove godine utvrdio da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo tog bh. entiteta.

Odluka je izazvala reakciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je pozvao da “svi donosioci odluka u Narodnoj skupštini RS ponište sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma”.

 

Izvor: N1

 

Izdvojeno