bdf.brcko@gmail.com

Demanti nevladinih organizacija koje se bave korupcijom da CT urađaj nije u funkciji i da je njegova nabavka nezakonita

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Sead Šadić je na današnjoj konferenciji za medije odbacio navode pojedinih nevladinih organizacija koje su plasirale u javnost netačnu informaciju da je izvršen nezakonit proces nabavke CT uređaja kao i da isti nije u funkciji.

Naime, kako je kazao Šadić, učestalo se prikazuje da uređaj nije pušten u funkciju i da postoje određeni problemi sa istim, te naglasio da se Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge kroz svoja strateška dokumenta zalaže protiv korupcije i da se mora ograditi od nekih ciljanih, negativnih natpisa kada je u pitanju brčansko zdravstvo.

„Odgovorno tvrdim, u ime Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge i svih onih lica koji su se bavili ovim procesom, da uređaj od mjeseca avgusta, otkako je počeo sa radom, nije imao nikakvih problema, kao i da su u skladu sa tenderskom dokumentacijom i obavezama koje imamo vršene edukacije na osnovu zahtjeva isključivo zdravstvenih profesionalaca koji rade u Javnoj zdravstvenoj ustanovi“, istakao je šef Odjeljenja.

Od puštanja u funkciju CT uređaja u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine došlo je do smanjenja odlazaka pacijenata u druge privatne ustanove, a podatak koji je dao JZU da su ukupno urađena 433 snimanja ovim uređajem ukazuje da je CT uređaj u potpunoj funkciji.

„Moram ovom prilikom istaknuti i pozvati nevladine organizacije koje se bave borbom protiv korupcije da izađu sa jasnim navodima i stručnim licima, koji navode neke podatke bez imena i prezimena, kako bismo znali ko je sačinio podatke da ovaj uređaj ili sam proces njegove nabavke nije išao svojim tokom kao i da nije pušten funkciju. Mislim da ovim lažnim vijestima koje predstavljaju javnosti čine veliku štetu prema instituciji Vlade, prema Odjeljenju a najviše prema građanima stvarajući zabunu i probleme, i svakako da se takvim stvarima mora stati u kraj“, naglasio je Šadić.

 

Izvor: nula49

Izdvojeno