bdf.brcko@gmail.com

Modernizacija Luke Brčko u punom jeku: S radovima dolazi i dizalica vrijedna 2,5 miliona eura

Proces modernizacije luke u Brčkom odvija se predviđenom dinamikom, a menadžment ovog javnog preduzeća potpisao je i ugovor za nabavku dizalice u vrijednosti nešto većoj od 2,5 miliona eura.

Jedina međunarodna luka u Bosni i Hercegovini godinama je djelovala u smanjenom kapacitetu, a obavaljanje poslova otežavala je zastrajela oprema. Zbog toga se krenulo u njenu moderizaciju, koja je zvanično počela 15. juna ove godine.

Prvi projekt odnosi se na rekonstrukciju platoa s odvodnjom oborinskih voda, a radove u vrijednosti od milion i 770 hiljada konvertibilnih maraka izvodi preduzeće Bijeljina i Prijedor putevi, koje je izabrano na javnom tenderu.

“Kada je riječ o prvom projektu, mi smo u centralnom dijelu radova. Oni napreduju predviđenom dinamikom i rok za završetak je mart iduće godine”, kazao je za Klix.ba direktor Javnog preduzeća Luka Brčko Perica Josić.

Benefiti od nove dizalice

Nešto manje od tri mjeseca nakon početka radova na terenu menadžment Luke Brčko potpisao je ugovor s ruskom kompanijom ZAO SMM, koja će isporučiti i montirati novu lučku dizalicu vrijednu dva miliona i 580 hiljada eura.

Josić navodi da se ona nabavlja iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), odnosno granta od tri miliona eura nepovratnih sredstava.

“Nova lučka dizalica će biti nosivosti 27 tona s kranom u dužini od 33 metra. Rok za montažu je 12 mjeseci, što znači da bismo je dogodine mogli imati u funkciji. Ona će nam biti od velikog značaja, jer će znatno ubrzati procese rada. Moći ćemo pretovariti veću količinu robe u kraćem vremenu, što će poboljšati naše usluge prema komitentima. Mi trenutno imamo dvije portalne dizalice nosivosti po pet tona, stare su više od 50 godina, njihov vijek je prošao i vrijeme je za zamjenu”, pojašnjava Josić.

Rekonstrukcija brčanske luke bit će završena realizacijom treće faze koja podrazumijeva rekonstrukciju pruge s pristupnom cestom.

“Nadam se da ćemo izbor najpovoljnijeg ponuđača i potpisivanje ugovora završiti do nove godine, kako bismo radove mogli početi početkom nove građevinske sezone, odnosno na proljeće 2022. godine”, dodaje direktor luke.

Vrijednost svih radova 10 miliona eura

Luka Brčko je 2006. godine odlukom Vijeća ministara BiH proglašena jedinom međunarodnom riječnom lukom u BiH. Kada sve faze projekta budu okončane, luka će imati sve što joj je neophodno za adekvatno i kvalitetno opsluživanje komitenata, a vrijednost svih radova je procijenjena na 10 miliona eura.

“Bit ćemo konkurentniji i nadam se da će implementacijom drugih infrastrukturnih projekata, poput sanacije i izgradnje novog mosta i autoputa, Brčko postati prometno čvorište prvenstveno robe, jer smo povezani s Hrvatskom i Srbijom željezničkim, drumskim i riječnim putem”, naglašava Josić.

Kada je riječ o ekonomskim rezultatima, za deset mjeseci ove godine, brčanska luka bilježi pozitivno poslovanje, a očekivanja su da će u 2021. biti zabilježen višak prihoda u odnosu na rashode.

Također, 2019. godine pokrenut je i kontejnerski terminal koji predstavlja budućnost prometa, čijim se razvojem očekuje i otvaranje novih radnih mjesta.

 

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno