bdf.brcko@gmail.com

U Banovićima obilježena godišnjica izgradnje pruge Brčko – Banovići, u Brčkom ni spomena!

Prije 75 godina završena je izgradnja željezničke pruge Brčko – Banovići. Na današnji dan 7. novembra 1946. godine iz Banovića je prema Beogradu, novoizgrađenom prugom krenuo prvi voz natovaren banovićkim ugljem. U kompoziciji sa dvanaest vagona banovićko crno zlato je stiglo preko Brčkog u velike gradove i time je otpočeo značajan razvoj cijele lokalne zajednice.

Željeznička prugra je dužine 92 kilometra, a izgrađena je omladinskom radnom akcijom, prvom takve vrste u Jugoslaviji. Na njenoj gradnji radilo je više od 62 hiljade omladinaca iz cijele bivše zemlje i više od hiljadu brigadira iz inostranstva.

Sama ideja o izgradnji pruge koja bi spajala bogata nalazišta uglja banovnićkog bazena sa glavnim putevima postojala je i prije Drugog svjetskog rata. Po završetku rata, u periodu obnove Jugoslavije od ratnih razaranja, ovo je bio jedan od prvih velikih investicijskih projekata.

U Banovićima su se u subotu prisjetili ovog važnog datuma, pa je sinoć organizovana svečana akademija na kojoj se govorilo o značaju ovog datuma i same pruge. U holu Radničkog doma upriličeno je i otvaranje izložbe Muzeja Istočne Bosne u Tuzli pod nazivom ”75 godina pruge Brčko – Banovići”.

Na svečanosti je govorio načelnik ove općine Bego Gutić, koji je kazao da se s poštovanjem prisjećaju 7 . novembra 1946. godine, jer je izgradnjom pruge Brčko – Banovići počeo preporod i razvoj Banovića i ovog kraja. Ona i nakon 75 godina ispunjava svoju namjenu i svrhu, kazao je on.

Prije svečane akademije i izložbe, brojne delegacije, među kojima su predstavnici Općine i Općinskog vijeća Banovići, Saveza antifašišta i boraca narodnooslobodilačkog rata TK (SABNOR TK), zatim općinskih i gradskih udruženja antifašišta kako iz TK, tako i drugih kantona, položile su cvijeće na spomen obilježja Željeznička stanica na Oskovi, Muzej rudarstva (Žalosna majka), Park kod Direkcije RMU i Centralno spomen obilježje u gradu i prisjetili se onih koji su dali živote za Banoviće i državu.

Treba reći da su organizatori obilježavanja ovog značajnog datuma za Banoviće i državu SABNOR TK i UABNOR Banovići, a aktivnosti su organizovane uz podršku Općine Banovići.

 

Izvor: rtvslon

Izdvojeno