bdf.brcko@gmail.com

Tražimo od Supervizora da svojim autoritetom zaustavi neprihvatljiva ponašanja predsjednika Skupštine Siniše Milića i drugih zvaničnika Distrikta

Član Predsjedništva Milorad Dodik prijeti povlačenjem iz institucija na državnom nivou od kojih su najopasniji za mir i stabilnost u BiH, a samim tim i u Brčko distriktu BiH, povlačenje saglasnosti na zakon o oružanim snagama BiH, Zakon o indirektnim porezima, zakon o Sudu BiH i Zakon o VTSV-u, te protjerivanje OSE i SIP-e sa teritorije RS-a.

Takođe je najavio izradu novog Ustava RS-a i odbacivanje svih “nezakonito nametnutih odluka Visokih predstavnika” koje bi u BiH reformske procese vratile unazad najmanje petnaest godina.

Građani Brčko distrikta BiH su posebno zabrinuti najavama gospodina Dodika i rukovodstva SNSD-a u kojem učestvuje  i aktuelni predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH gospodin Siniša Milić, a u kojima govori da ima prijedloge za rješenje statusa Brčko distrikta BiH u skladu sa njegovom “kampanjom mirnog razlaza” i osamostaljenja RS-a.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH gospodin Siniša Milić je direktno učestvovao i glasao za deklaraciju SNSD-a o svemu gore pomenutom i time direktno potkopao Arbitražnu odluku u kojoj stoji da entiteti moraju voditi računa o finansijskoj stabilnosti Brčko distrikta BiH.

Pitamo Predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH gospodina Sinišu Milića da li je svjestan činjenica da Brčko distrikt BiH po osnovu indirektnih prihoda ostvaruje prihod od oko 180. 000.000 KM i da bi poremećajima u prikupljanju i raspodjeli tih sredstava u potpunosti paralisao život u Brčko distriktu, da posebno ne pominjemo zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe, policiju, obrazovanje i plate svih budžetskih korisnika?

Znači li Vaš poziv građanima Brčko distrikta BiH za uzimanje entitetskog državljanstva i želju za pripajanje jednom od entiteta?

Svi zajedno u Brčko distriktu treba da se zalažemo za izmjene Izbornog zakona u kojima bi Brčko distrikt bio posebna izborna jedinica, koja će direktno davati zastupnike u Parlament BiH.

Nakon svega nije ni čudo što smo izgubili sredstva u iznosu od 13.000.000 KM s obzirom da se predsjednik Skupštine direktno usprotivio podnošenju tužbe protiv entiteta da bi se ta sredstva vratila.

Znamo mi da vaš vladajući koalicioni partneri ne smiju pitati o ovim stvarima i moraju ćutati i odustajati od već najavljenih tužbi protiv entiteta. Dok njihovi stranački šefovi najavljuju da će novi rat krenuti iz Brčkog,  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH smatra da je ovdje sve med i mlijeko i nije zabrinut za sigurnosnu situaciju i stabilnost Distrikta.

Povodom svega gore navedenog pozivamo Supervizora za Brčko distrikt da svojim autoritetom zaustavi ova neprihvatljiva ponašanja zvaničnika Brčko distrikta na koja smo ukazali.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno