bdf.brcko@gmail.com

Schmidtov izvještaj: BiH bi se mogla raspasti, a sukobi su realni

”U praksi, ova politika ima za cilj da poništi mnoge teško postignute reforme u posljednjih 26 godina, ne da bi se striktno pridržavala slova Daytona, već radije da se vrati na situaciju koja je postojala na terenu prije implementacije Daytona.”

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, dostavio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) svoj prvi, a 60. po redu izvještaj o provedbi Mirovnog sporazuma za BiH. Kako piše Faktor.ba – izvještaj se odnosi na razdoblje od 16. travnja do 15. listopada ove godine, a odmah u njegovom uvodu je istaknuto da se BiH suočava s ”najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom razdoblju”.

Poništenje Daytona ”Uporni, ozbiljni izazovi osnovama Općeg okvirnog sporazuma za mir od strane vlasti entiteta RS, predvođene najvećom strankom u RS-u SNSD-om, na čelu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije, već, ako na njega ne odgovori međunarodna zajednica, može dovesti do poništavanja samog Sporazuma”, navedeno je u izvještaju.

Dalje je Schmidt naglasio da je Milorad Dodik, za kojeg je naveo da je de facto lider Republike Srpske, pozvao na jednostrano povlačenje ovog entiteta iz postignutih sporazuma o prijenosu nadležnosti na nivo države te da entitet ”vrati” ono za šta tvrde da su uzurpirane ustavne nadležnosti.

”Prema najavljenim planovima, to bi značilo povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH iz RS, preuzimanje objekata OSBiH na teritoriji RS, te ponovno uspostavljanje Vojske RS od osoblja koje se povlači iz OSBiH, što je potez koji bi vratio sat unazad 15 godina samo u oblasti reforme odbrane i još dalje u smislu izgradnje povjerenja i sigurnosti.

To bi značilo i povlačenje entiteta iz UIO-a, VSTV-a, SIPA-e i OSA-e, te mjere za sprječavanje tih institucija da djeluju na teritoriji RS”, naglašava Schmidt. Dodik ove poteze naziva ”povratkom na izvorni Dayton”, pojašnjava dalje Schmidt koji smatra da je to pogrešan naziv zasnovan na pogrešnom tumačenju Ustava BiH.

”U praksi, ova politika ima za cilj da poništi mnoge teško postignute reforme u posljednjih 26 godina, ne da bi se striktno pridržavala slova Daytona, već radije da se vrati na situaciju koja je postojala na terenu prije implementacije Daytona.

Ukratko, Dodik želi da povuče RS iz ustavnog poretka uspostavljog prema Aneksu 4 Općeg sporazuma za mir i da se odustane od civilne implementacije Sporazuma navedenog u Aneksu 10. Ovo je jednako otcjepljenju bez njegovog proglašenja. Jednostrano povlačenje bilo kojeg entiteta iz uspostavljenih državnih institucija, što pravno nije moguće prema sadašnjem ustavnom okviru, dovelo bido kolapsa tih institucija i na kraju potkopalo sposobnost države da funkcionira i izvršava svoje ustavne odgovornosti”, dodaje Schmidt u izvještaju.

Schmidt o RS-u Visoki predstavnik je podsjetio i to da su državne institucije paralizirane od srpnja te da je to sve posljedica blokada iz entiteta RS zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ostalih ratnih zločina. ”Kao dio orkestriranog odgovora, vlasti RS usvojile su Zakon o neprimjenjivanju

Odluke visokog predstavnika. Ovaj zakon odbija odluku visokog predstavnika od 22. srpnja i propisuje da se zakonodavstvo na državnoj razini neće primjenjivati u RS i obavezuje vlasti RS da ne surađuju s institucijama BiH koje pokušavaju provesti zakone na državnoj razini.

Ovo predstavlja konkretna kršenja Aneksa 4 i Aneksa 10 Daytonskog sporazuma. Dodik je izjavio kako te aktivnosti nemaju za cilj izazivanje sukoba, ali je upozorio da će na svaki pokušaj intervencije državnih institucija biti odgovoreno silom”, navedeno je. Spomenuo je i Dodikovu izjavu prema kojoj bi, ukoliko intervenira NATO, RS tražio i dobio pomoć ”prijatelja”.

”Kao konačni tumač Općeg okvirnog sporazuma za mir, moja procjena je da vlasti RS-a već ozbiljno krše Sporazum i da su spremne da ga dalje krše, potencijalno uzrokujući nepopravljivu štetu. Ukoliko neosporno uspiju u ovom poduhvatu, vlasti RS-a bi uspostavile novi ustavni i pravni okvir kojim bi RS izbacila iz daytonske arhitekture, posebno iz ustavnog poretka BiH, što je sinonim za secesiju.

Ignoriranje ili umanjivanje važnosti ovakvog stanja moglo bi imati opasne implikacije za region i šire”, upozorio je Schmidt. Uvjeti za zatvranje OHR-a nisu ispunjeni Međutim, Schmidt je spomenuo činjenicu da tri godine od održavanja Općih izbora nije formirana nova Vlada Federacije BiH i da institucije BiH ”potpuno stagniraju, uz najslabije rezultate Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH nego u bilo kojem prethodnom mandatu”.

”Uvjeti iz Agende 5+2, čije je ispunjavanje neophodno za zatvaranje OHR-a, nisu ispunjani zbog stalnih kriza i otvorenog odbacivanja nekoliko ciljeva. Iako se nadam da će se vlasti u potpunosti pridržavati Daytonskog sporazuma i postići napredak na putu BiH ka integraciji u EU, što ostaje vanjskopolitički cilj definiran u brojnim odlukama koje su usvojile institucije BiH, ukoliko dođe do narušavanja mira i stabilnosti korištenje mog izvršnog mandata u skladu s dodatnim naporima međunarodne zajednice da zaštiti Daytonski mirovni sporazum ne smije biti isključeno”, naglasio je Schmidt.

U izvještaju je nabrojao kronološki događaje koji su obilježili proteklih pola godine u BiH pa je tako među njima izdvojio i aferu u vezi sa korištenjem industrijskog kisika za liječenje pacijenata u RS.

Šanse za nove sukobe su realne ”Povlačenje RS iz ustavnog poretka BiH imalo bi nekoliko neposrednih implikacija, pa i na Brčko Distrikt, trenutno jedino područje napretka u okviru Agende 5+2, imajući u vidu da je Distrikt kondominijum između RS-a i Federacije i djeluje u okviru ustavnog poretka pod institucijama BiH, uključujući i one iz kojih je RS najavila povlačenje, a ne samo UIO na koju se Distrikt oslanja po pitanju prihoda.

Pod ovim okolnostima, Arbitražni sud za spor oko međuentitetske linije u Brčkom bi morao ocijeniti da li takve radnje RS-a predstavljaju ozbiljno nepoštivanje uslova Konačne odluke.

Šanse za nove podjele i sukobe su vrlo realne i pozivam glavnog tajnika i članove Vijeća sigurnosti da obrate pažnju”, posebno je naglasio Schmidt.

Kao razlog zbog čega nije formirana nova Vlada FBiH, Schmidt je naveo opstrukcije HDZ-a BiH te podsjetio da je lider ove stranke Dragan Čović rekao da se sljedeći Opći izbori ne mogu održati ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon.

– Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/vijesti/politika/schmidtov-izvjestaj-ako-ne-reagiramo-mir-u-bih-ce-biti-ugrozen/364009

Izdvojeno