bdf.brcko@gmail.com

Žestoke rasprave zbog konkursa za pripravnike u JP Komunalno Brčko

Stranačko zapošljavanje u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini odavno nije tajna. Da je stranačka kartica uslov za posao, smatra 90 posto mladih. Pokazalo je istraživanje Instituta Kult. Posljednji konkurs koji je izazvao žestoke rasprave je konkurs za pripravnike u Javnom preduzeću Komunalno Brčko. Od političke veze jača je samo krvna.

„Da li ćete ikada neku sirotinju primiti?“, pitao je zastupnik NiP-a u Skupštini Brčko distrikta BiH Abdulah Iljazović, jedan od najglasnijih opozicionih zastupnika, analizirajući imena primljenih pripravnika u Javnom preduzeću Komunalno Brčko.

„Troje su djeca šefova radnih jedinica u Javnom preduzeću Komunalno, ostali su povezani sa političkim strankama kroz aktivnosti na kandidacijskim listama ili kroz lobiranja“, navodi Iljazović

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović odgovara (HDZ BiH): „Ja to ne želim da vjerujem, da mi u takvom sistemu živimo… Svako je ovdje nekome, ako nije rođak, onda sigurno susjed. I svako od nas zna skoro cijeli prostor Distrikta Brčko. Zastupnici koje je podržao – svako je negdje nekoga podržao. Ako bismo se time bavili, otići ćemo daleko“.

Opozicija je kritikovala i sastav Komisije za zapošljavanje, iznoseći sumnje u regularnost konkursa, pogotovo zato što je jedan član komisije nedavno priveden u okviru policijske akcije Sistem, koja je usmjerena na korupciju u zapošljavanju.

„Tvrdim da svi primljeni pripravnici ispunjavaju uslove konkursa. Kako je ko od nas bodovao koga, ja o tome ne mogu pričati, jer mi bodujemo svako za sebe i na kraju dobijemo zbir tih bodova. Ko je prošao, prošao je“, ističe Kemal Atić, direktor JP Komunalno Brčko.

Skupština nije podržala prijedlog opozicije o izmijeni Zakon o državnoj službi u organima javne uprave koji je usmjeren na uvođenje transparentnijeg zapošljavanja. Potpuno novi zakon priprema brčanska Vlada, a trenutno je u proceduri komentarisanja pred konsultantima Evropske unije. Radi se o veoma sličnom sadržaju koji je predložila opozicija i očekuje se da će se vrlo brzo naći u skupštinskoj proceduri.

federalna.ba

Izdvojeno