bdf.brcko@gmail.com

Nastup zbora Pontanima zaključit će ovogodišnje Frančeskove dane u Brčkom

Povodom završetka ovogodišnjih Frančeskovih dana, 31. listopada u Domu kulture u Brčkom nastupit će jedan od najboljih pjevačkih zborova iz Bosne i Hercegovine – Pontanima. To je zbor koji djeluje već 25 godina, i kroz svoj vijek su kroz gotovo 800 nastupa obišli Bosnu i Hercegovinu, zemlje regije i svijeta. Dobitnici su mnogih priznanja i nagrada, od kojih su najistaknutije:

PONTANIMA je 1998. dobila mirovnu nagradu Tanenbaum centra za međuvjersko razumijevanje iz New Yorka, a 2004. nagradu Common Ground iz Washingtona. Dvije godine kasnije grad Sarajevo počastio je Pontanimu Šestoaprilskom nagradom za doprinos umjetnosti, za izgradnju kulture mira i promociju kulturnog nasljeđa BiH.

Godine 2007. u Rimu na europskom susretu najboljih zborova u organizaciji Vatikana, Pontanima je osvojila prvo mjesto za suvremenu duhovnu glazbu. Godine 2011. Zbor je primio nagradu Pax Christi za 2011. godinu.

Početkom 2016. Pontanima je dobila vjerojatno najveću nagradu islamskog svijeta za međuvjerski dijalog u Dohi u Qataru, naime DICID – Doha International Center for Interreligious Dialog dodijelio je djelu Pontanime svoje najveće priznanje. A koncem iste godine Fondacition Chirac dodijelila je zboru Pontanima svoju nagradu za kulturu mira koju je osobno predsjednik Francuske gospodin Holland uručio Pontanimi 24.11.2016. u Parizu.

Za godinu 2018. Pontanima je dobila nagradu Asocijacije kompozitora BiH AMUS „Fra Grgo Martić“ za autorsko stvaralaštvo u području promocije glazbe naroda BiH. Godine 2019. Federalno ministarstvo Republike Austrije za europske integracije nagradilo je Pontanimu Intercultural Achievement Award.

Inače, Pontanima je međureligijski zbor koji izvodi pjesme iz svih religija, pa se može reći da je glazba Pontanime liturgija ljepote umjetničke raznolikosti koja nastaje iz suzvučja religija i kultura.

Ovaj jedinstveni i veliki koncert će se održati u nedjelju, 31.10. u Domu kulture u Brčkom, s početkom u 18:00 sati.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno