bdf.brcko@gmail.com

Nismo iznenađeni najavom predstavnika brčanskih Socijalista da neće podržati zajedničke kandidate SNSD-a

Opštinski odbor SNSD Brčko nije iznenađen najavom predstavnika SP da neće podržati zajedničke kandidate SNSD-a na opštim izborima, iako bi se, zbog brzopletosti najave, moglo zaključiti da će birališta biti otvorena već ujutro, a ne na jesen iduće godine.

Drugačije se nije ni moglo očekivati od onih, koji iz neznanja, ili namjerno, na sjednici Skupštine distrikta Brčko, nude bezuslovnu podršku za pokretanje ustavnog spora protiv RS i proglašenje distrikta posebnom izbornom jedinicom, čime bi se ukinulo zajedničko vlasništvo entiteta u Brčkom, a distrikt i de fakto i de jure postao treći entitet. O tome svjedoče audio i tonski zapisi sa 11. sjednice Skupštine.

Takav stav poslanika SP, suprotan je interesima RS, ali i Arbitražnoj odluci i izbornom zakonodavstvu u BiH, kojima je utvrđeno da državljani RS u Brčkom svoje izborno pravo ostvaruju isključivo kroz izborne jedinice u RS. Da se, uz podršku SP, ostvario ovaj plan, državljani RS u Brčkom svakako ne bi imali pravo da glasaju za kandidate za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i NS RS, iz bilo koje stranke da dolaze, pa se ovaj poziv SP za bojkot glasanja, u stvari, može tumačiti kao logičan nastavak takve politike.

Ovom najavom, međutim, najviše su zbunjeni upravo članovi SP-a, koje je rukovodstvo opštinskog odbora, do juče uvjeravalo da su na pragu skupštinske većine u Brčkom, zajedno sa SNSD, da bi već ujutro dobili poziv da se uzdrže od glasanja za kandidate SNSD, a sve zbog izbora u jesen 2022. godine.

Bez obzira na sve, OO SNSD u Brčkom nastaviće da kreira i provodi politike koje su u funkciji zaštite interesa RS i poboljšanja uslova života svih građana distrikta. U tom smislu, spremni smo na saradnju sa svima kojima su opšti ciljevi iznad stranačkih, i kojima se izbori ne priviđaju u oktobru i novembru svake godine.

 

 

Izdvojeno