bdf.brcko@gmail.com

Vlada nastavlja aktivnosti očuvanja i zaštite nacionalnih spomenika na području Distrikta

U Gradskoj vijećnici danas je održan radni sastanak između Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Eseda Kadrića te predstavnika Vlade Distrikta i Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, na kojem se govorilo o projektima restauracije, očuvanja i zaštite nacionalnih objekata na području Distrikta.

Kako je kazao gradonačelnik Kadrić, problem postoji u nepostojanju zakonodavnog okvira koji bi jasnije opredijelio ulaganja sredstava Vlade za zaštitu, konzervaciju i rekonstrukcije nacionalnih objekata, posebno u centralnoj gradskoj zoni, u dijelu Mjesne zajednice Srpska Varoš. Komisija je dala preporuke i zadatke te će Vlada preduzeti aktivnosti kako bi se u što kraćem periodu mogle donijete odluke o statusu objekata koji imaju kulturno-historijsku vrijednost na području Brčko distrikta BiH.

„U ovom trenutku su u jako lošem stanju mnogi historijski značajni objekti našeg grada, kao što je Zadužbina Krsmanovića – Turski konzulat, objekat prve pošte, Kočića kuća, i mi, kao Vlada, smo opredjeljenja da ih moramo dovesti do nivoa sređenosti kao što je Gradska vijećnica“, istakao je Kadrić.

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Faruk Kapidžić naglasio je da su brčanski nacionalni objekti od izuzetne važnosti i da će Komisija organizovati svoj interni rad s Vladom Distrikta kako bi se otkočili neophodni procesi za zaštitu ovih objekata.

 

Izvor: VBDBiH

 

 

Izdvojeno