bdf.brcko@gmail.com

Potvrđena optužnica protiv Nedeljka Trifkovića zbog podmetanja požara na automobilu Uroša Vojnovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Nedeljka Trifkovića (19)* zbog sumnje da je podmetanjem požara na automobilu Uroša Vojnovića, zastupnika u Skupštini Distrikta, izazvao opasnost po imovinu većeg obima.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Trifković je optužen za krivično djelo izazivanja opšte opasnosti.

Trifković je optužen da je 29. maja oko 02:00 sata podmetnuo požar na automobilu zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH Uroša Vojnovića, koje je bilo parkirano ispred porodične kuće oštećenog.

Kako se navodi u optužnici, Trifković je držeći u ruci plastičnu flašu napunjenu benzinom prišao vozilu, a zatim posipanjem navedene zapaljive tečnosti i otvorenim plamenom izazvao požar koji je automobil potpuno uništio za daljnju upotrebu. Nakon temeljne istrage, Tužilaštvo Distrikta optužilo je Nedeljka Trifkovića za krivično djelo Izazivanje opće opasnosti (iz člana 317 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), jer je požarom izazvao opasnost po imovinu većeg obima.

I dok se po ovoj optužnici postupak nastavlja pred Osnovnim sudom, Tužilaštvo i Policija proširili su istragu ovog i još nekoliko povezanih slučajeva izazivanja opšte opasnosti, koji su se u ovom gradu, u kratkom vremenskom razmaku, dogodili sredinom godine.
Proširenom istragom najprije je obuhvaćen N.K.* za koga se sumnja da je upravo od optuženog Trifkovića za novac tražio da podmetne požar na vozilu Uroša Vojnovića.

Njega se sumnjiči da je Trifkovića, pošto je pristao na izvršenje krivičnog djela, odvezao do kuće Vojnovića pokazavši mu vozilo koje će zapaliti. Usto, istraga protiv njega vodi se i zbog izazivanja požara na još jednom automobilu, koji je putem maloljetne osobe podmetnut 15. jula, te zbog bacanja ekplozivne naprave na ugostiteljski objekat Dos Manos, 17. avgusta.

Deset dana nakon toga, 27. avgusta, N.K. je uhapšen i odmah pritvoren, dok su maloljetniku* za koga se sumnja da je neposredno postupao po njegovim nalozima izrečene mjere zabrane.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

Izdvojeno