bdf.brcko@gmail.com

Zarko Milenić iz Brčkog na festivalu “Zlatni vitez dobio zlatnu diplomu kao značajni prevodilac klasične i savremene ruske književnosti

U Moskvi je održan 25. i 26. 10. 2021. 13. međunarodni festival slovenske poezije “Pjevajuća slova”. U sklopu Festivala su održane pjesničko-muzičke večeri u Muzeju Puškina i u Muzeju Tolstoja te je u Biblioteci inostrane literature održan okrugli sto pod nazivom “Vjernost i tačnost umjetnosti pjesničkog prijevoda”.

Na Festival su pozvani pjesnici i prevodioci iz Rusije te iz 8 slovenskih zemalja. Zbog problema povezanih s pandemijom je od inostranih gostiju došao samo pjesnik i prevodilac Žarko Milenić.

Milenić je pročitao pet pjesma iz svoje zbirke “Stara djeca” (Brčko, 2017.) koje je na ruski preveo Valerij Latinin i koje su uvrštene u zbornik objavljen uz Festival.

Takođe je Milenić nešto rekao o svom prevođenju poezije i drugih književnih djela s ruskog, ukrajinskog, bugarskog, makedonskog i slovenačkog jezika.

Inače je Milenić na festivalu “Zlatni vitez”, održanom u Moskvi 18. 10. dobio zlatnu diplomu kao značajni prevodilac djela klasične i savremene ruske književnosti.

Izdvojeno