bdf.brcko@gmail.com

Organizovani kriminal na području Brčkog: Optužnica za promet preko 100 kg. droge na području Distrikta

Nastavljajući procesuiranje teških slučajava organiziranog kriminala u vezi s prometom opojnih droga, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv šestočlane grupe za organizirani kriminal, uhapšene u aprilu ove godine u operativnoj akciji Klanac.

Kao organizator kiminalne grupe iz Brčkog, s jasnom hijerahijom i podjelom zadataka, za koju se sumnja da je od 2018. g. do aprila 2021. g. na ovom području prometovala preko stotinu kilograma opojnih droga marihuana, amfetamin i ecstasy, optužen je Hajrudin T. (34)*.

S druge strane za organizirani kriminal, kao pripadnici  ove grupe,  terete se Adnan R. (31)*, Edin M. (36)*, Sedin M. (34)* i Eldin A.* (34), kao i ranije zasebno optuženi Ahmet T. (30)*.

Hajrudin T. optužen je da je s ciljem ostvarivanja finansijske koristi organizirao kriminalnu grupu povezavši se s drugim licima kojima je podijelio tačno određene zadatke za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga.

Sumnja se da su komuniciranjem putem mobilnih aplikacija, po njegovim nalozima, Edin M., Eldin A. i njemu poznata lica vršila prijevoz opojnih droga, dok su Adnan R., Sedin M. i Edin M. opojnu drogu raspoređivali po skrovitim mjestima pored putnih komunikacija obraslim rastinjem.

Hajrudin T. se tereti da je zatim zajedno s Adnanom R. pronalazio te lokacije, obilježavao ih, a potom ih tokom vožnje vozilom pokazivao Ahmetu T. i licu A.Š, koji su drogu dalje preuzimali i prodavali na području distrikta Brčko.

Kako se navodi u optužnici, oni su novac od prodaje predavali Hajrudinu T. ili licu koje bi on poslao prijeteći  ubistvom onom ko ga spomene policiji ili teškim tjelesnim povređivanjem ako preuzme drogu bez njegovog znanja ili mu ne preda novac.

Optuženima je stavljeno na teret da su, u okviru takve organizacije, prometovali najmanje 109 kilograma kanabisa i amfetamina, te 4 500 tableta MDMA-a tzv. ecstasy.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, svi oni optuženi su za krivična djela organiziranog kriminala (iz člana 336 Krivičnog zakona Distrikta), u vezi sa krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (iz člana 232  Krivičnog zakona) za koju se Hajrudin T. i Adnan R. terete još i zasebno.

Hajrudinu T. su dodatno stavljeni na teret neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje, iznuda, kao i podstrekavanje na tešku tjelesnu povredu, a Sedinu M. krivična djela otmice i iznude.

Optuženi bi se uskoro trebali pojaviti pred sudom, osim Ahmeta T. kome je ranije u odvojenom postupku pravosnažno već izrečena kazna zatvora od dvije godine.

Organizator i članovi ove grupe uhapšeni su u aprilu ove godine kada su Tužilaštvo i Policija Distrikta, nakon vođenja tajne istrage, sproveli operativnu akciju kodnog naziva Klanac.

Odmah po hapšenju, određen im je pritvor, a trajanje ove mjere u istrazi više puta je produžavano, što je  prema Ahmetu T., Adnanu R., Eldinu A., te Edinu i Sedinu M. učinjeno i nakon potvrđivanja optužnice, i to za dva mjeseca.

Uz neminovno produženje pritvora, optužnicom protiv njih, Tužilaštvo je predložilo trajno oduzimanje predmeta privremeno oduzetih u pretresima, zatraživši od suda oduzimanje pronađene opojne droge, ali i putničkih vozila Audi A8 i Hyundai korištenih za izvršenje krivičnih djela. Takođe, izričito je zatraženo oduzimanje cjelokupne imovinske koristi, odnosno novca pribavljenog krivičnim djelima.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

Izvor: eBrcko

Izdvojeno