bdf.brcko@gmail.com

Nadamo se da će se nakon ove tragedije u Brčkom obratiti veća pažnja na život Roma

Romi u Brčkom žive na margini društva. Stradala porodica Salihović je živjela bez struje, koju su imali ali je isključena zbog neplaćanja

Danas će u Brčkom biti klanjana dženaza za sedam osoba stradalih u požaru koji se desio u subotu u naselju Suljagića sokak. Ispred kuće stradalih danas muk i nevjerica. Salihović Omer i Fahrija smrtno su stradali te njihova unuka Mirela Salihović i četvero maloljetne djece.

Brčko distrikt ovakva tragedija nije zadesila nakon rata. Neimaština i siromaštvo romske populacije uzeli su danak. Veliki je ovo šok za sve, posebno romsku zajednicu u Brčkom.

– Sedmero je preminulo u ovom požaru. Četvero djece, djed, nena i majka dvije maloljetne bebe koje su ostale sada sa ocem. Otac im je u bolnici isto, kaže zastupnica u Skupštini Brčko distrikta Mejra Šečić.

– To se riječima ne može opisati, to su veliki gubici ne samo za porodicu nego i za romsku zajednicu i za cijeli Distrikt i šire. Ne znam da li je ovakva katastrofa bila ikada u Brčko distriktu i nadam se da će ovo biti jedna injekcija da se uradi analiza o životu Roma u Brčkom, poručio je direktor Omladinskog centra Vermont Damir Radenković.

Romi u Brčkom žive na margini društva. Stradala porodica Salihović je živjela bez struje, koju su imali ali je isključena zbog neplaćanja.

– Jesu bili bez struje, ali to je bio veliki dug, pa je komunalno vuiše puta uključivao i isključivao, što se i moralo. Ne pravdam ja ni Komunalno ni Vladu ali šta je tu je, sad je žalosno što su nastradala djeca, dodaje Šečić.

Pretpostavlja se da je uzrok požara najvjerovatnije svijeća, ali Tužilaštvo još uvijek istražuje uzroke.

– Po dosadašnjim rezultatima istražnih radnji, požar nije podmetnut. Dakle nije utvrđeno učešće trećih lica u izazivanju ovog požara, navodi portparol Tužilaštva Brčko distrikta Samir Beganović.

Dženaza stradalim Salihovićima bit će održana danas u 15.20 sati na gradskom groblju Meraje u Brčkom.

 

Izvor: oslobođenje.ba

Izdvojeno