bdf.brcko@gmail.com

Ko kaže da ne rade ništa: Rekonstrukcija mosta na Savi i nabavka vakcina glavne aktivnosti koordinatora Vlade Distrikta pri Vijeću ministara BiH

Glavne aktivnosti koordinatora Brčko distrikta u Vijeću ministara BiH u Sarajevu u proteklom periodu vezane su za sporazum o rekonstrukciji mosta na Savi između Brčkog i Gunje i nabavku vakcina sa državnog nivoa za Brčko distrikt.

Koordinator Brčko distrikta u Vijeću ministara BiH u Sarajevu izjavio je da je trenutno glavna aktivnost pripremanje tačke za zasijedanje Savjeta ministara vezane za Međunarodni sporazum o rekonstrukciji mosta na Savi između Brčkog i Gunje, koji je ujedno i državni granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Memorandum o saradnji i implementaciji projekta rekonstrukcije mosta na Savi između Brčkog i Gunje je već usaglašen sa Ministarstvom saobraćaja i prometa Hrvatske i čeka se sljedeća sjednica Savjeta ministara da bi bio i usvojen“, pojasnio je za “Radio Brčko” Miroslav Gavrić, koordinator Brčko distrikta u Vijeću ministara BiH.

„Most između Brčkog i Gunje je vlasništvo i Bosne i Hercegovine i Hrvatske i da bi se on rekonstruisao potreban je dogovor između te dvije zemlje“, kazao je Gavrić i dodao da se bez formalnosti usvajanja Memoranduma od strane Vijeća ministara naše zemlje ne može krenuti u daljnju implementaciju projekta.

Gavrić je kazao da je zajednički cilj da se Memorandum potpiše do kraja godine, nakon čega bi se otvorio tender za projekt.

Drugi veliki angažman koordinatora Brčko distrikta u Sarajevu je vezan za lobiranje i razgovore u vezi obezbjeđenja kvote od 2 posto dobijanja Pfizerove vakcine za Brčko distrikt iz količine od preko 500.000 ove vakcine koju je Bosna i Hercegovina kao država dobila od SAD.

Gavrić je kazao da, iako od kraja jula ne radi Vijeće ministara, ipak se određeni poslovi i aktivnosti odvijaju u očekivanju vanredne ili redovne sjednice.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno