bdf.brcko@gmail.com

„Rata može da bude, ovo nije Dodikov hir, već Putinov projekat“!

-Mene plaši što Vučić šuti. Mislim da šuti, jer se sve ovo izmaklo kontroli i jer ne zna šta da radi. Neće da kaže ono što mnogi očekuju, neće da bude novi Dodik, jer to nije put i način! Nema više manevarskog prostora! Dodik je Putinov megafon! Mislim da Vučić nije previše ni pitan, a nije imao ni previše izbora – zato je ovo i dozvolio, kazao je Čedomir Jovanović, te nastavio:

-Bosna izgleda nema pravo da bude normalna država; može biti ili četnička ili ustaška! RS je napravljena u Dejtonu do kojeg se stiglo kroz genocid u Srebrenici! Bosna mora biti funkcionalna; do rješenja se mora doći demokratskim putem – na izborima! Država mora sebe da brani, ne puškom, nego mora imati hrabre lidere i definisane prioritete! Velika Albanija i Velika Srbija su užasna nesreća! To je mnogo realniji ishod od ishoda u koji sada trebamo vjerovati. Sve što je Dodik glasniji, Bosna je tiša! Isto misle Šarović i Dodik! Sarajevo je bespomoćno, jer nije imalo priliku, previše je tereta bilo! Sarajevo se raspada sa “Srebrenom malinom” i respiratorima! Od vlasti zavisi budućnost BiH! Ništa se neće desiti naredne sedmice; oni namjerno dižu temperaturu. To je politika koja je izraz ratnih ciljeva 90-ih!

Nisam iznenađen Dodikovim izjavama; to nije samo njegov hir, to je jasan projekat – ne samo destabilizacije prostora bivše Jugoslavije, nego i demontaže svega što je ovdje stvarano, uključujući i taj krhki mir! Ovo je do sada najozbiljnija situacija; jezik kojim govori Dodik – BiH ne zaslužuje! Neka se Bosna ne plaši; tu ne žive slabići i kukavice! Ima dovoljno pametnih i sposobnih da se ovo prevaziđe! Beograd sigurno neće dozvoliti! Ja neću dozvoliti da se u Sarajevo vraćamo tunelom ispod piste! Sve se prelama kroz vašu sudbinu! Nema mira za mene u Beogradu ako Sarajevo nije mirno sa sobom i sa svima drugima, kazao je Jovanović.

 

Izvor: SB

Izdvojeno