bdf.brcko@gmail.com

STRANAČKO ZAPOŠLJAVANJE U BRČKO DISTRIKTU: Prijedlog izmjene Zakona o državnoj službi

Klubovi zastupnika Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Socijalističke Partije danas su razgovarali o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u urganima uprave Brčko distrikta, koji su proteklog tjedna uputili u skupštinsku proceduru.

Na ideju iznošenja prijedloga za izmjenu zakona o državnoj službi u organima uprave, zastupnici Nip-a, SBB-a i SP-a, došli su prilikom analize Strategije razvoja za mlade u Distriktu te u razgovorima s brojnim građanima. Cilj im je da stručnost bude glavni kriterij pri procesu zapošljavanja, rekla je Ina Pamukčić ispred Saveza za bolju budućnost (SBB).

„U izradi ovog dokumenta sudjelovalo je nekoliko desetaka pravnika, a njegov smisao i cilj jesu da se na transparentniji, odgovorniji i efikasniji način provede kompletna procedura zapošljavanja građana i mogu kazati da očekujemo i od supervizora i vlasti da će ovaj dokument zaživjeti i biti implementiran“, rekla je Pamukčić.

Prema riječima oporbe, predloženi dokument bi trebao utjecati na uvođenje monitoringa na zapošljavanje na način da će se uvesti računalni software za testiranje kandidata, prisustvo svih kandidata na usmenom dijelu ispita te smanjenje broja ugovora o djelu.

Predstavnici oporbenih stranaka u Distriktu danas su pozvali skupštinsku većinu da podrže njihov prijedlog izmjene zakona.

Prema njihovim riječima, ukoliko vladajuća skupštinska većina dozvoli, ovaj nacrt zakona bi trebao biti predstavljen na 15. redovnoj sjednici Skupštine zakazanoj za deset dana.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno