bdf.brcko@gmail.com

Padobranci iz Srbije ušli i izašli iz BiH, a nadležne institucije još bez odgovora

Padobranci Vojske Srbije tačnije “Nebeske vidre” u sastavu Šezdeset trećeg padobranskog bataljona unutar Specijalne brigade Vojske Srbije čiji je prelazak granice u Zvorniku izazvao zbunjenost okončali su u nedjelju učešće na 9. Memorijalnom padobranskom kupu “Pet zvijezda”.

Padobranski kup se organizuje svake godine u čast članovima kluba koji su 2012. godine nastradali u avio-nesreći, a održava se na Sportskom aerodromu Zalužani. Osim ekipe iz Srbije učestvovala je ekipa i iz Hrvatske, te BiH. Učešće je otkazala Slovenija zbog smrtnog slučaja.

Iako je riječ o događaju koji se održava svake godine, problem je nastao jer nijedna policijska agencija među njima i GP BiH nije potvrdila prelazak granice niti ulazak pripadnika Vojske Srbije. Preciznije negirali su da je uopšte došlo do ulaska u BiH u Zvorniku.

Dodatnu zbunjenost je izazvalo pojašnjenje Ministarstva odbrane BiH da se radi o učesnicima vježbe Civilne zaštite te da su imali tu informaciju već 48 sati. Međutim ispostavit će se da su padobranci u Srbiju se vratili u nedjelju navečer. Dakle, ostaje pitanje ko je ostao na vježbi Civilne zaštite.

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno