bdf.brcko@gmail.com

Zar ne vidite da se RS nalazi pred otcjepljenjem!?

Bh. akademik, Esad Duraković, oglasio se otvorenim pismom koje je uputio međunarodnoj zajednici, visokom predstavniku, partijskim liderima, kao i “sterilnim intelektualcima”.

Reakciju akademika Esada Durakovića prenosimo u cijelosti:

– Gospodine Visoki Predstavniče, gospodo partijski lideri, sterilni intelektualci,
Zar ne vidite da je Bosna i Hercegovina pred ambisom?! Zar ćete mirno gledati kako se survava?!

Političari iz RS blokirali su rad državnih institucija. Blokirali su državu. Zar to nije krajnje ozbiljan razlog za odlučnu intervenciju?! Član Predsjedništva BiH na sav glas u susjednoj zemlji, koja je izvršila agresiju na BiH, priča, prijeti i djeluje protiv države u čijem je Predsjedništvu?! Zar to nije razlog za odlučnu intervenciju?!

Plenković i Vučić na međunarodnom samitu, naočigled vascijele međunarodne zajednice, objavljuju kako su razgovarali o BiH i postigli o njoj saglasnost 90%. A jedna od tih zemalja – Srbija – osuđena je za nesprečavanje genocida u BiH i njena Armija je pustošila po BiH; druga zemlja – Hrvatska – osuđena je za UZP u BiH a te, upravo takve dvije zemlje ovih dana se dogovaraju o sudbini zemlje koju su tako surovo napale i opustošile…

Zamislite, primjera radi, da se dvije susjedne zemlje tako dogovaraju o sudbini Mađarske! Te dvije zemlje su i međusobno ratovale, i danas se ni o čemu ne slažu, ali se slažu u pogledu BiH 90% jer – saglasne su u tome da je podijele.

Ko se oglasio o tome iz međunarodne zajednice?!

Ortoped Božo Ljubić (imajte u vidu njegove visoke političke pozicije u Hrvatskoj i u BiH!) upravo iznosi nečuvene prijetnje na FTV (i to je nečuveno – to ustupanje prostora na takvome mediju takvome huškanju!).

Sramna je ta šutnja sterilne evropske političke birokracije! Republika Srpska je daleko odmakla u otcjepljenju – ostalo je da ga još formalno proglase. Zar to ne vidite?!
Kako je to maestralno odšutio gospodin Schmidt!

Zašto tako uporno ne djelujete, gospodine Schmidt?! Niste u stanju bili ni toliko da naložite upotrebu helikoptera u ljetošnjem gašenju požara iako su šume opće dobro, a ne bošnjačko ili bosansko. Time ste – faktički i simbolički – pristali uz čudovišnu nehumanost, uz barbarstvo Dodika! Prema onome kako sada stvari stoje, Vi nijemo svjedočite razaranju ove zemlje, a Vaša misija je upravo suprotna: da je čuvate kao daytonsku tvorevinu!

Zašto pasivnošću ohrabrujete razuzdane sile destrukcije koje vode raspadu jedne viševjekovne evropske zemlje?! Neka se zna da apeliramo na evropsku humanost u koju se ona zaklinje, i na političku odgovornost!

I vi, gospodo tzv. intelektualci BiH, gdje su vam savjest i etika, humanost, intelektualno poštenje i odgovornost?! Zašto tako čemerno šutite na sve; zašto tako kukavički pristajete na sve?! Mislite da će neko drugi riješiti vaše probleme i probleme vaše zemlje?! Šuteći na sve i o svemu, odričete se budućnosti! Nemate pravo na nju!

I vi tzv. politički lideri, u ovakvoj situaciji treba da svaki čas održavate konferencije za štampu adresirane Briselu. Neka barem znaju TAMO da nismo slijepi ni glupi; neka znaju da vidimo njihovu ravnodušnost prema ovoj zemlji i njenom najbrojnijem narodu kome prijeti sudbina evropskih Rohinja!

Neka je sram sve vas! Nisam nikada napisao tekst sa ovoliko uskličnika, ali je stvarnost u BiH takva da je baš sva pod uskličnicima. Pod uzbunom, napisao je Duraković.

 

(Vijesti.ba)

Izdvojeno