bdf.brcko@gmail.com

Kako žive penzioneri u Brčko Distriktu? „Živim, da izviniš, k'o ker.

Troškovi života u našoj zemlji na mjesečnom nivou sve su veći, a penzije iste, kažu pripadnici treće životne dobi. Zato od nadležnih traže hitno povećanje penzija ili izlaze na proteste.

S oko 38 godina radnog staža, najviše kao policajac, Ismet Bešić iz Brčkog ima penziju 390 maraka što, kako kaže, prosječnom penzioneru u Brčko distriktu nije dovoljno za normalan život. Približno isti iznos penzije ima većina od oko 4.500 penzionera iz ove lokalne zajednice, korisnika Federalnog zavoda PIO-a.

„Svaki penzioner, prosjek, da svedemo na najminimalnije, 100 maraka treba mu za lijekove mjesečno. Bar da ima 25 maraka dnevno, 750 maraka minimalno, to je onako da čovjek može da živi, da može da popije čaj dnevno“, navodi Bešić.

U Brčko distriktu je i oko 6.750 penzionera korisnika Fonda Republike Srpske. Ni oni  nisu zadovoljni svojim penzijama.

„Preko 435 maraka je prosjek, nešto manje, ali ne može penzioner da odvoji 100 maraka, da mu se odbija od penzije, koja je mala. Tako da se onda penzioneri snalaze kako znaju i umiju… Trebalo bi sigurno dva-tri puta više, zavisi kolika je penzija“, ističe Veljko Zlatović, predsjednik Udruženja penzionera RS, Brčko.

Penzijama uglavnom nisu zadovoljni ni penzioneri koje smo anketirali na glavnom brčanskom trgu:

„Imao sam negdje oko 2.800 DM, da bi me ova država natjerala na 400. Pa mi povećali malo na 600. Od 2.800 DM na 600 maraka. Pa gdje to ima?“

„Ja se ne žalim, imam solidna primanja…“

„Živim, da izviniš, k'o ker. Ne može mi biti, bolestan sam, bole me noge, star. Jedva kraj s krajem.“

Jednokratne pomoći koje dobijaju, kažu naši sagovornici, jesu im od koristi, ali to nije dovoljno. Zato upozoravaju nadležne da ako uskoro ne dođe do povećanja njihovih penzije, organizovat će proteste.

 

Izvor: federalna.ba

Izdvojeno