bdf.brcko@gmail.com

Građani Distrikta plaćaju milijun maraka za “odsluživanje” zatvorskih kazni brčanskih osuđenika

Budući da Brčko distrikt nema samostalnu zatvorsku ustanovu, osuđenici s područja Distrikta dobivene kazne izvršavaju u kazneno-popravnim zavodima i zatvorima u okruženju. Trenutno ih je 60 na izvršenju kazni, od čega ih je najveći broj u KPZ Orašje, njih 34, potom 10 u Zenici, u Bijeljini i Tuzli po šest, dok su u Foči četiri osobe.

Safet Pizović, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta ističe da se na godišnjoj razini iz proračunskih sredstava se za te namjene izdvaja preko milijun maraka, s tendencijom pada posljednjih godina.

Ministarstvu pravde u Federaciji BiH se jedan dan zatvora po osobi plaća 55 maraka, odnosno 70 KM Ministarstvu prave Republike Srpske.

„Prema podacima za 2020. godinu za te namjene je bilo izdvojeno 1.017.000 KM, a u prethodnim godinama je taj iznos bio i nešto viši, oko 1.200.000 – 1.300.000 maraka. Ove godine cijenim da će biti nešto niži“, rekao je Pizović.

Molbe za pomilovanje osuđenika se podnose Pravosudnoj komisiji koja daje svoje mišljenje o slučaju, a konačni sud donosi gradonačelnik Brčko distrikta. Na godišnjoj razini se, prema podacima Pravosudne komisije, uvaži ukupno 10 do 20 posto molbi.

Prema Pizovićevim riječima, izgradnja samostalne zatvorske jedinice u Distriktu je potrebna, no s obzirom na veličinu tog projekta koji bi obuhvatio veliki broj potrebnih zaposlenika i velike financijske izdatke, realizacija tog projekta trenutno nije isplativa i ekonomski opravdana.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno