bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom revakcinisano tek 19 posto građana

Vakcina je i dalje glavna odbrana protiv koronavirusa, a postotak imuniziranih u Brčko distriktu nije na zavidnom nivou. Oni koju su primili dvije doze još uvijek ne znaju da li će dobiti treću, a odluku lokalni nivo prebacuje na ministarsku konferenciju BiH.

Brčko distrikt kontinuirano broji povećanje broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom, a shodno analizi Kriznog štaba u zdravstvu, trenutna epidemiološka situacija je stabilna.

“Za sada broj osoba koje se nalaze na bolničkom liječenju ne predstavlja preveliki teret za zdravstvene radnike, ali svakako predstavlja obavezu da zdravstveni sistem mora nastaviti sa svojim adekvatnim odgovorom po pitanju pružanja zdravstvene zaštite, uz preventivne preglede kod ostalih pacijenata jer je COVID utjecao da se neki od njih možda nisu mogli kvalitetno raditi u proteklih godinu i po dana”, kaže za Klix.ba Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Brčanski zdravstveni sistem danas broji ukupno 576 aktivno zaraženih osoba, a 25 je na bolničkom liječenju. Od broja hospitaliziranih više od 95 posto nije vakcinisano, a oni koji su primili jednu ili dvije doze vakcine imaju znatno blažu kliničku sliku.
Šadić navodi da do danas nemaju evidentiranu osobu koja je preminula uslijed komplikacija izazvanih COVID-om 19, a da je bila imunizirana.

“Na području Brčko distrikta do danas je vakcinisano 24 posto građana, odnosno njih okvirno 16 hiljada, dok je revakcinisano 19 posto, odnosno njih između 13 i 14 hiljada. Ovim procentima mi zasad nismo zadovoljni, a imamo i znatno veći broj vakcina u odnosu na broj zainteresovanih građana. U narednom periodu intenzivirat ćemo aktivnosti u vezi s realizacijom plana vakcinacije”, nastavlja Šadić.

Nadležni u Brčkom u narednom periodu planiraju omogućavanje revakcinacije osobama koje su sa mjestom prebivališta u ovom dijelu BiH, ali su prvu dozu primili u nekom od bh. entiteta ili izvan granica naše zemlje. Također, planirana je i uspostava registra onih koji su vakcinisani izvan Brčkog, kako bi se imao tačan broj onih koji su imunizirani.

“Već treću sjednicu Kriznog štaba u zdravstvu razmatramo mogućnost davanja treće doze vakcine, a danas smo donijeli zaključak da ćemo to pitanje kandidovati za ministarsku konferenciju BiH, kako bi se zajednički donijela odluka. U ovom trenutku smatramo da bi se stvorila konfuzija među građanima BiH, ukoliko bismo mi sami donijeli odluku”, zaključio je Šadić.

Na području brčkog i dalje su na snazi iste epidemiološke mjere, a za sada ne postoje naznake da će se one pooštravati.

Izvor: klix.ba

Izdvojeno