bdf.brcko@gmail.com

Osvanuli plakati podrške Ismetu Dedeiću: “UZ TEBE SMO! HEROJ, A NE ZLOČINAC!

Poslanike Skupštine Brčko distrikta koji su se danas okupili na vanrednom zasijedanju pred zgradom parlamenta su dočekali plakati sa portretom Ismeta Dedeića, direktora Zavoda za planiranje i projektovanje i razvoj koji je prije nekoliko dana bio lišen slobode.

Iznad i ispod lika Dedeića na plakatima je ispisano: “UZ TEBE SMO! HEROJ, A NE ZLOČINAC!“

Podsjećamo, Ismetu Dedeiću kao i njegovom zamjeniku Anti Iliću nakon pretresa prostorija Zavoda u prošli četvrtak, 30. septembra određeno je policijsko i tužilačko zadržavanje, s prijedlogom upućenom Osnovnom sudu da im se odredi pritvor, ali sudija za prethodni postupak nije to prihvatio, već je naložio njihovo puštanje na slobodu.

Samo im je izrekao mjere zabrane preduzimanja dužnosti direktora, odnosno zamjenika direktora.

S druge strane, predsjedniku nadzornog odbora Zavoda Bojanu Deliću, u skladu s tužilačkim prijedlogom, izrečena je mjera zabrane preduzimanja službene dužnosti člana komisije za zapošljavanje u Zavodu i JP Putevi Brčko.

Uz to, svo trojici je izrečena i mjera zabrane sastajanja s određenim licima, koje će u daljnjem toku postupka Tužilaštvo saslušati u svojstvu svjedoka.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva, oni su osumnjičeni „da su kao članovi Komisije za zapošljavanje u postupku po javnom konkursu raspisanom od strane Zavoda, iskoristivši svoj službeni položaj, preduzeli nezakonite radnje kako bi određenim licima pribavili korist u vidu izbora na radna mjesta na štetu ostalih kandidata“.

Izvor: (rtvhit.com)

Izdvojeno