bdf.brcko@gmail.com

Medicinski kiseonik u cijeloj BiH nabavljan „na crno“!? Četiri godine ni jedna firma nije imala dozvolu Agencije

Prema podacima do kojih je došao Buka portal od aprila 2017. godine do marta 2021. godine u BiH se nije mogao legalno kupiti medicinski kiseonik.

To znači da se skoro četiri godine u svim zdravstvenim ustanovama u BiH koristio kiseonik koji su dobavljale firme bez zakonom predviđene dokumentacije.

Naime, nakon pokretanja afere kiseonik u Republici Srpskoj otkriveno je da su sve bolnice u ovom entitetu nabavljale medicinski kiseonik od firmi koje nisu registrovane kao proizvođači lijekova u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i kao takve nisu mogle isporučivati ovakav kiseonik za liječenje pacijenata.

Prema tvrdnjama direktora Agencije za lijekove Aleksandra Zolaka, samo jedna kompanija je upisana u registar proizvođača i može da vrši prodaju medicinskog kiseonika.

„Meser tehnoplin iz Sarajeva jedina je firma koja je domaći proizvođač medicinskog kiseonika u BiH i jedina je registrovana za njegovo prometovanje. Niko drugi se Agenciji do sada nije javio za dobijanje dozvole za proizvodnju, odnosno promet ovog lijeka“, tvrdi Zolak.

Ipak, sudeći prema dokumentaciji iz Agencije, ni kompanija „Messer“, koja godinama isporučuje medicinski kiseonik nije imala važeću dozvolu sve do marta ove godine.

Da je to tako potvrđuje privremeno rješenje koje je Agencija izdala „Messeru“ 2016. godine i koje je isteklo u aprilu 2017. godine. To potvrđuje i „Registar veleprometnika i proizvođača koji su po raznim osnovama prestali sa radom i kojima su istekle dozvole“. Tu se jasno vidi da je privremeno rješenje iz 2016. godine isteklo godinu dana kasnije.

Nakon toga, sudeći prema obnovljenom registru o proizvođačima lijekova koji je Agencija za lijekove objavila u februaru 2019. godine kompanija Messer nije imala važeću registraciju, a istu je dobila tek u martu ove godine.

To znači da je od isteka privremenog rješenja za proizvodnju medicinskog kiseonika 2017. godine do marta ove godine u BiH bilo nemoguće kupiti medicinski kiseonik od firme koja ima sve potrebne dozvole.

Zanimljivo je da je sve te godine kompanija „Messer“ dostavljala Agenciji izvještaje o uvezenom, proizvedenom i prodatom kiseoniku, a bolnicama u FBiH sa koima je poslovala isporučivala kiseonik na osnovu pomenutog privremenog Rješenja.

Potvrdu za sve ovo smo zatražili i od Agencije, odnosno direktora Zolaka, ali nam on još uvijek nije odgovorio ni na jedno naše pitanje. Da sve bude još zanimljivije, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su saopštili da se više neće oglašavati o aferi “Kiseonik” jer su, kako navode svu potrebnu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj dostavili nadležnim tužilaštvima.

Tako smo, samo nekoliko dana od otvaranja afere „kiseonik“, kada je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković iznio prve informacije o nelegalnom nabavljanju medicinskog kiseonika na Kliničkom centru RS od kompanije TGT tehnogas, došli do saznanja da se u svim bonicama i zdravstvenim ustanovama ovog entiteta na isti način vršila nabavka kiseonika za liječenje pacijenata, a sad je sve izvjednije da je tokom četiri godine u cijeloj BiH medicinski kiseonik isporučivan nelegalno, od firmi bez registracije.

Pitanje je šta su do sad radile nadležne institucije, od ministarstava zdravlja entiteta i kantona do Agencije za lijekove. Da li je stvarno moguće da niko do sad nije znao da se u BiH u 2017. 2018., 2019, i 2020. godini nelegalno nabavljao kiseonik za sve zdravstvene ustanove.

 

 

Izvor: buka.com

Izdvojeno

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, ...svikao sam na čuda,...

Trenutno nema alternative dr. Nišiću na mjestu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH!

Bilo bi krajnje neozbiljno i maliciozno ocjenjivati rad nove/stare vlade na čelu sa dr. Nišićem apstrahirajući od konteksta u kojem je ta vlast formirana...

KO TO BRANI, A KO NAPADA BRČKO DISTRIKT BIH?

Mada je već odavno jasno da je javna riječ u Brčkom izgubila svaki smisao, ipak je teško pasivno posmatrati ovu rašomonijadu (različita viđenja) oko...

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu

Bošnjaci, većinski muslimani, ovih dana obilježavaju Bajram hadža i kurbana. U skladu s naredbom, oni koji su u mogućnosti hodočaste u Mekku i obavljaju...

Može se kad se hoće: Brčanski Apelacioni sud stavio van snage Zakon o izmjenama Zakona o platama sudija i tužilaca

Apelacioni sud Distritka na sjednici održanoj 16.05. 2023. donio je presudu kojom se stavlja van snage Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o platama...

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...