bdf.brcko@gmail.com

Predočite javnosti ugovore o nabavkama kiseonika ili PODNESITE OSTAVKE ODMAH I BEZ ODLAGANJA,

Nakon Vašeg demanta u kome navodite da je politički subjekt Narod i Pravda maliciozno i tendenciozno iznosio tvrdnje iako smo mi iz Naroda i Pravde samo tražili da se iznesu dokazi o kiseoniku u JZU „Zdravstveni centar” Brčko u posljednjih dvije godine, i da se predoče dokazi o tome kakav i od koga se nabavljao kiseonik za naš zdravstveni centar, a sve u cilju umirenja građana a ne uznemiravanja kako ste vi u demantu napisali.

Članovi Naroda i Pravde Brčko distrikta BiH su na nedavno održanoj konferenciji za medije iznijeli stavove i bojazan našeg članstva, ali i svih građana Brčko distrikta vezane za stanje izazvano u aferi „KISEONIK“, kako bi naši građani znali kakav kiseonik se koristio u našem zdravstvenom centru, jer ako se utvrdi da je i ovdje korišten kiseonik koji nije medicinski i koji nema potrebne dokumente od Agencije za lijekove i medicinske proizvode BiH, onda se i u Brčkom radi o krivičnom djelu i aferi sa nesagledivim posljedicama za zdravstveno stanje i zaštitu građana Brčko distrikta BiH.

Naime, iznoseći stavove stranke, zabrinutost članstva, kao i svih građana distrikta Narod i Pravda ni u jednom momentu nije iznijela nijednu kako ste napisali u demantu ni „malicioznu ni tendencioznu izjavu“, nego samo zahtjev da pokažete i naravno dokažete predočenjem dokumenata kakav i od koga ste nabavljali kiseonik u zadnjih dvije godine.

Zaista nam nije jasno Vaše bahato i tvrdoglavo ponašanje, razumijemo da vas vaši mentori iz vlasti ohrabruju da se tako ponašate, oni se i dalje ne oglašavaju mada ih to ne može osloboditi odgovornosti za ovo stanje u našoj zajednici.

Na UKC Banja Luka su priznali da kiseonik koji oni do sada koriste nije medicinski, mada i dalje tvrde da nije bio štetan po zdravlje stanovnika, a već privremeno nabavljaju medicinski kiseonik od drugog dobavljača koji ima potrebne dozvole za prometovanje kiseonika i to isključivo medicinskog, to rade i drugi domovi zdravlja i zdravstvene ustanove koje su na sličan način kao i mi dobavljali do sada kiseonik koji nije medicinski, podsjećamo na primjer Doma Zdravlja iz Zenice i mnogih drugih.

Posebno je pogubno i na Vašu odgovornost još teže da Vi izgleda i ovih dana nastavljate koristiti kiseonik od dobavljača d.o.o. „KRAS“ Laktaši koji nema potrebne dozvole od nadležne Agencije za lijekove i medicinske proizvode BiH da proizvodi i  prometuje medicinski kiseonik.

Pitamo Vas do kada i zašto to radite?

Ako hoćete preporuke od nas ovom prilikom Vam navodimo nekoliko koje ste već ranije trebali sagledati i primjenjivati:

-konačno budite transparentni pa javnosti prezentirajte tendere po kojima ste nabavljali kiseonik u poslednje dvije godine, ponude koje ste imali, dobavljače koje ste odabrali i sa kojima ste sklopili ugovore, po kojoj cijeni i na koji period i ima li u predmetu ugovora da se radi o medicinskom kiseoniku,

-da li taj dobavljač koga ste odabrali ima potvrdu od jedine nadležne Agencije za lijekove i medicinske proizvoda BiH za upotrebu kiseonika u medicinske svrhe,

– da li je prvi uzorak upotrebljenog kiseonika kontrolisan od ovlaštenog inspektora Agencije i da li je taj uzorak dobio zeleno svjetlo od strane Agencije,

– da li su boce u kojima se nalazi kiseonik u Vašem zdravstvenom centru atestirane i imaju li i one zvanične potvrde da se u njima može skladištiti medicinski kiseonik i niz drugih stvari o kojima treba voditi računa kada je riječ o medicinskom kiseoniku.

Naravno, prije nego što podnesete ostavke učinite napor da nagradite zdravstvene radnike i popravite njihov položaj jer su oni sada samo taoci Vaših pogrešnih organizacionih poteza i pogrešnih politika Vaših mentora koje provodite.

Istina, ostavke ste trebali podnijeti i mnogo ranije, sjetite se da Vas je i prije napunih godinu dana tadašnji prvi čovjek grada a sada čelnik zakonodavne vlasti žestoko kritikovao i prozivao, zdravstveni centar kojim rukovodite nazvao je stacionarom i protočnim bojlerom za slanje pacijenata-naših građana u bolje organizovane zdravstvene centre u regionu, pominjao je i vaše visoke plate i niz drugih primjedbi iznosio.

Istina, nakon više od dvije godine ste nabavili magnetnu rezonancu i CT aparat, nastojaćemo da se i za ove nabavke provede revizija cjelokupnog postupka, kao i revizija svih drugih nabavki koje su obavljene za potrebe zdravstvenog centra u poslednje dvije godine s obzirom na mnogobrojne prisutne sumnje u zakonitost tih postupaka.

Budite uvjereni, mi vas nećemo ostaviti na miru dok se ovaj cjelokupni proces gdje su već sad evidentne afere prilikom nabavljanja kiseonika transparentno i profesionalno ne provede i utvrde odgovornosti svih u ovim dešavanjima i nezakonitim aktivnostima počinilaca.

Na kraju još jednom da pomenemo našu preporuku, PODNESITE OSTAVKE ODMAH I BEZ ODLAGANJA, to je u ovom trenutku najvažnije za naše građane.

Na kraju vas molimo još jednom i po ko zna koji puta u ovom saopštenju ostavite se politikanstva i radite ono za šta ste dobro plaćeni, i samo predočite javnosti ugovore o nabavkama kiseonika te na taj način otklonite sve sumnje i umirite građane Distrikta.

Narod i Pravda Brčko Distrikta BiH

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno