bdf.brcko@gmail.com

EU će masovno vraćati građane BiH sa granice?

Bosna i Hercegovina je jedina država u Evropi koja još nema jedinstvenu digitalnu potvrdu o Covid statusu građana.

Već su zabilježeni slučajevi kad su građane BiH vraćali sa granice zbog toga što nemaju jedinstven QR kod na državnom nivou.

• Nije puno takvih slučajeva, jer su države u okruženju bile tolerantnije zbog turističke sezone koja je već iza nas – kazao je za „Avaz“ Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).
Dodao je da je svoj posao IDDEEA završila još u maju.

• Predložili smo Savjetu ministara da donese odluku o jedinstvenoj digitalnoj potvrdi, predložili smo i pravno i tehničko rješenje. Prijedlog odluke je upućen putem Ministarstva civilnih poslova BiH, uslijedile su određene aktivnosti. Traženo je neko kompromisno rješenje, ali činjenica je da Republika Srpska sve odbija – pojasnio je Nanić.
Prema njegovim riječima, Srpska svoje odbijanje pravda navodnim prenošenjem nadležnosti s entiteta na državu.

• Iz Republike Srpske su poručili da se ovo pitanje treba rješavati na nivou entiteta i Distrikta Brčko. Međutim, to nije rješenje za građane BiH, jer već imamo slučajeve da pojedine države vraćaju građane koji nemaju Covid pasoš – kazao nam je Nanić.
Pojasnio je da je IDDEEA kao urnek za bh. Covid pasoš uzela iskustva iz Evropske unije te da je predloženo rješenje u potpunosti u skladu s evropskim zakonodavstvom.

• Evropska unija insistira na jedinstvenom dokumentu. Činjenica je da ovdje nema prenosa nadležnosti, jer bi potvrde i dalje izdavale institucije entiteta, a IDDEEA bi potvrđivala validnost podataka koje dostavljaju entiteti. Jednostavno, država mora stajati iza podataka o koronavirusu i to je navedeno u direktivi Evropske unije – kategoričan je Nanić.

Dodao je da će, ukoliko se ne nađe rješenje za trenutnu situaciju, to getoizirati BiH, tačnije postaćemo crna rupa na mapi Evrope.
Zabrana ulaska

• Uskoro će doći vrijeme kad će evropske države masovno vraćati bh. građane s granica. Biće im uručene odbijenice uz zabranu ulaska zbog neposjedovanja validnog Covid pasoša prema direktivi Evropske unije – istakao je Nanić.

U junu prezentovani uslovi
Sastanak o Covid pasošu održan je i 22. juna s predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH, kada su prezentovani uslovi koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU za prepoznatljivost nacionalnih COVID-19 potvrda unutar EU. Ministarstvo civilnih poslova BiH je pripremilo i dostavilo posebnu informaciju za Savjet ministara BiH, ali ona još nije razmotrena zbog blokade koju provode predstavnici RS u ovoj instituciji.
Republika Srpska i Brčko imaju sistem

Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu evidenciju građana u pogledu njihovog COVID statusa, te mogućnost izdavanja potvrda sa integriranim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost (QR kod).

Za sada to još nije učinjeno za područje Federacije BiH, te imamo parcijalna tehnička rješenja implementirana na nivou nekih kantona.

 

Izvor: Avaz

Izdvojeno