bdf.brcko@gmail.com

AFERA KISEONIK POKAZUJE KO VODI I GDJE VODI BRČKO DISTRIKT BIH

Po prvi put u posljednjih petnaestak godina jedna brčanska politička stranka opravdala je razloge svoga postojanja. Brčanska stranka „Narod i pravda“ je prije par dana održala konferenciju za medije na kojoj je jedna grupa mladih aktivista stranke ukazala na činjenicu da u Brčko Distriktu BiH (Distriktu) umire najveći broj stanovnika od korona virusa, i to u zemlji koja je prva u Europi i druga u svijetu po stopi smrtnosti od Covida 19. Dakle, Distrikt je među prvima u svijetu po stopi smrtnosti od korone. Zašto? pitaju iz Naroda i pravde.

S tim u vezi, izrazili su javnu sumnju da je nabavka „medicinskog“ kiseonika, koji je ključan u liječenju težih oblika Corone, vršena preko neovlaštenih distributera, te da je kiseonik upitnog kvaliteta. To može biti, zaključuju iz Naroda i pravde, jedan od uzroka ovako visoke stope smrtnosti u Brčkom.

Od Vlade, gradonačelnika i drugih nadležnih tijela su zatražili da se hitno izjasne o ovim javno iznesenim sumnjama. Bravo za Narod i pravdu za ovaj javni angažman.

Istoga dana pojavilo se javno saopštenje JZU „Zdravstveni centar Brčko“ u kojem se tvrdi da je nabavljeni kiseonik u Distriktu „izuzetne čistoće“ i da je nabavljen od ovlaštenih distributera. Pri tome se, gle čuda, pozivaju na izvještaj firme iz Srbije „Linda Gas Srbija, koja je radila analizu kiseonika po narudžbi Dodikove Vlade iz R Srpske.

U vezi s izvještajima Linda gasa Srbije reagovala je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH navodeći da kontrolu kvaliteta lijekova u BiH može da obavlja samo Kontrolna laboratorija Agencije, te da izvještaji o kontroli lijekova, pa i kiseonika, iz Srbije nisu validni.

U svome javnom odgovoru na navode NiP menadžment Zdravstvenog centra iznosi tvrdnje da je kiseonik ispravan (medicinski) jer je kontrolu vršila nadležna institucija, te da nije došlo do pucanja stanice kisika, kao što se tvrdi iz NiP. Ništa više od toga, osim etiketiranja jedne parlamentarne stranke da im je javni istup u povodu afere „kiseonik“ tendenciozan, maliciozna i nestručan, mada je posao političkih stranaka kontrola rada javnih institucija.

No, ono što je bitno a na šta menadžment ne odgovara je slijedeće:

– Zašto u Brčko Distriktu umire tako veliki broj pacijenata. Jedan od predstavnika menadžmenta je javno izjavio da brčanska bolnica nije osposobljena da liječi teže pacijente od korone. Šta se od te konstatacije uradilo da se osposobi brčansko zdravstvo kako bi moglo liječiti teže pacijente ili da ih zbrine na drugi način. Radi se o smrti velikog broja naših rođaka, prijatelja, sugrađana, a da za mnoge od njih mislimo, naravno subjektivno, da nisu morali takao skončati. Ako tako mnogi misle, a  isle, onda je neophodna stručna ekspertiza eksterne institucije, ne da se neko kazni, nego radi respektiranja činjenice da je izuzetno veliki broj umrlih, kao i zbog mogućnoti da e ukaže na slabosti i da se stanje popravi.

– Kada je u pitanju kiseonik treba jasno i javno reći da li se nabavljao od ovlaštenog nabavljača i to dokumentovati, jer to traži i javnost i politika.

– Zatim zašto se tražila analizi nabavljenog kiseonika radila u Srbiji od Linda gasa Srbije a ne od zakonom BiH predviđena agencija. Stoga nalazi Linda gasa nisu validni. Da li to u Distriktu Vlada R Srpske određuje ko će raditi analizu ili se radi o koincidenciji?

– To otvara dodatno pitanje, da li menadžment JZU „Zdravstveni centra Brčko „ poštuje Statutu Distrikta i zakone BiH? Kako izgleda ne poštuje i za to mora dati obrazloženje.

Na ova i druga javno postavljena pitanja najvjerovatnije, nećemo dobiti odgovore, što još jednom pokazuje gdje smo i kuda idemo. Zato optimizam Supervizora u pogledu napretka Distrikta, oslonjen na postojeće institucije i političare, djeluje u najmanju ruku neozbiljno, jer upravo ove institucije i ovi političari su uzrok katastrofalnog stanja u kojem se Distrikt nalazi. Afera „kiseonik“, i ne samo ona, to potvrđuje.

Na kraju treba reći da se u Brčko Distriktu u ovako visokom postotku ne umire samo od korone. Mnogo više se “umire” zbog jednog korumpiranog, nesposobnog, neodgovornog, voluntarističkog, nemoralnog sistema vladanja koje traje godinama, i ne samo u mandatu ove vlasti. Za to smo, bar jednim dijelom, i svi mi odgovorni. Stoga, svaka podrška Narodu i pravdi, koja je, i pored niz slabosti ispoljenih u prethodnom periodu, ipak jedina u Distriktu, bar za sada, pokazali i želju i volju da se i sama mijenja, ali i da mijenjaju ovo užasno stanje u Brčko Distriktu BiH.

 

 

BF

Izdvojeno