bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu cijepljeno samo 22% punoljetnih građana

U pola godine, koliko se provodi cijepljenje građana protiv koronavirusa u Brčko distriktu, prvom dozom je cijepljeno preko 15.000 ljudi. Prema podacima s terena, cijepljenje teče redovitom dinamikom, no zainteresiranost stanovništva je u posljednje vrijeme ipak djelomično smanjena.

Cijepljenje stanovnika Distrikta u Omladinskom centru, gdje cjepiva protiv koronavirusa kompanija „Astra Zeneca“, „Sinopharm“ i „Sputnjik V“, dnevno primi oko 100 do 150 osoba, protiče prema planu i bez ikakvih problema, kaže tajnik Crvenog križa, Denis Šehanović.

„Moram reći da je dnevni broj cijepljenih osoba ipak malo smanjen u odnosu na prvi val cijepljenja, no 100 do 150 osoba koje se dnevno cijepe je sasvim zadovoljavajuća brojka“, kaže Šehanović.

Jučer je počelo cijepljenje prijavljenih građana dugoisčekivanim cjepivom „Sputnjik V“ kojega je Vlada Brčko distrikta pribavila 1.000 doza, dostatnih za 500 građana. Šehanović ističe kako će uskoro ovo biti dostupno za sve građane, bez prethodne najave i dugog čekanja.

Uz dostupna cjepiva u Distriktu, uskoro bi trebale pristići i nove doze „Pfizer“-a, istaknuo je predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić te dodao kako još uvijek nije iskazana potreba za uvođenje treće doze cjepiva.

„Ukoliko se odlučimo za treću dozu cjepiva, onda će nam biti neophodno da pokrenemoo novu nabavu određenih vrsta cjepiva, ali za sada se ova informacija oko treće doze zadržava u krugu Kriznog stožera za zdravstvo, a u procesu cijepljenja pratimo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije“, rekao je Šadić.

Do sada je drugom dozom cijepljeno gotovo 13.000 osoba, odnosno 22 posto punoljetnih građana Distrikta, a svi ostali zainteresirani, bez prethodne najave, mogu se cijepiti svaki dan od 08 do 18 sati u brčanskom Omladinskom centru.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno