bdf.brcko@gmail.com

Istražiti da li se u bolnicama u R Srpskoj koristio industrijski, umjesto medicinskog kisika

Nekoliko porodica iz entiteta Republika Srpska, koje tvrde da su njihovi članovi preminuli u bolnicama zbog toga što je u liječenju korišten tehnički umjesto medicinskog kisika, podnijelo je tužbu protiv institucija, potvrdio je advokat Duško Tomić.

„Nakon ovih informacija, krenuo sam u istragu. Ono što je dobro u svemu jeste da je Tužilaštvo BiH već pokrenulo istragu. Mislim da je krajnje vrijeme da se ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić uhapsi. Ovo je mnogo veća afera nego što se može zamisliti”, rekao je Tomić.

I pojedini političari iz Republike Srpske pozvali su Tužilaštvo BiH na istragu u vezi ovog skandala, a jutros su i iz Naroda i pravde (NiP) pozvali Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da istraži navode o tome da se u bolnicama u Republici Srpskoj koristio industrijski, umjesto medicinskog kisika.

Aktuelna afera s kisikom još je jedan dokaz koliko je beskrupulozna i po vlastite građane opasna politika koalicije SDA-SNSD-HDZ.

„Zaista je zastrašujuća informacija da postoje bilo kakve neregularnosti u vezi sa opskrbom kisikom pacijenata koji se u ovo teško vrijeme pandemije bore za život u našim bolnicama”, poručili su iz NiP-a, a s čime se slažu i većina drugih partija.

Koliko su principijelne politike najbolje kazuje podatak da su predstavnici RS-a u državnim institucijama odustali od blokada tri dana prije nego je isteklo privremeno finansiranje. Čim su došle u pitanje njihove plate blokade su prestale, stoga se narod mora hitno osvijestiti i početi osjećati BiH svojom, onom državom koja će ih zaštititi u svakom slučaju.

Tako bi se oba entiteta i Brčko Distrikt trebali okrenuti jačanju institucija koje će im pomoći u slučaju kada niže instance vlasti to ne mogu ili, pak, neće, jer su pod jakim političkim pritiskom.

Sigurnosna politika, kao specifično  područje društvenog  djelovanja, zasnovana je na ustavnim i zakonskim odredbama i normama međunarodnog  prava, kao i na pravima i obavezama koje  proističu iz međunarodnih  dokumenata koje  je  Bosna  i  Hercegovina  prihvatila u ovoj oblasti. To podrazumijeva da pravna uređenost sigurnosnog koncepta mora biti primjerena objektivnim potrebama i postavljenim sigurnosnim ciljevima nesmetanog  razvoja demokratskog društva.

Tužilaštvo BiH dužno je istražiti svaki detalj skandala u Republici Srpskoj i dokazati da radi u interesu zaštite građana i ostvarivanja prava i pravde. A, pravo svakog građanina je da ima adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Industrijski kisik to nije, i za to neko mora odgovarati.

 

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno