bdf.brcko@gmail.com

U umjetničkoj galeriji Brčko Distrikta otvorena izložba akademskog slikara Igora Modrića iz Zagreba.

Sinoć je u Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta svečano otvorena izložba pod nazivom „3u1“ akademskog slikara Igora Modrića iz Zagreba. Naziv „3u1“ označava tri ciklusa stvaranja umjetnika spojena u jednu cjelinu, objedinjenih u izložbu rađenu poentilističkim pristupom, odnosno slikanjem jasnim točkama osnovnih boja.

„Izložba predstavlja tri aspekta moga rada, tri ciklusa koja vrtim posljednjih godina, od kojih je jedan vrlo radikalan, apstraktan, dosta geometrijski postavljen u tlocrtu, drugi je omekšana varijanta svega toga i treći su radovi gdje se pojavljuju figure; ali u osnovi, u smislu neke likovne gradnje, oni su svi jako bliski, samo se na toj nekakvoj površini razaznaje figura i linije“, pojasnio je autor izložbe, akademski slikar Igor Modrić.
Postavka izložbe koja se sastoji od 44 slike, crteža i grafike rađenih tehnikama akvarel, kombinaciji tehnika akvarel-tuš i drvenim bojicama, nastala je u posljednjih deset godina.

Kustosica Umjetničke galerije Sonja Đurović je istaknula kako je za slikara Modrića i njegov slikarski rukopis karakterističan poentilistički pristup slici.

„Igor slaže i gradi, kistom presvučenim bojom na platnu slaže točke i sve te točke cijeli taj prizor dovode u dijalog. Boja gradi površinu, a točka ju na neki način oživljava i spaja u jednu cjelinu. Motivi poput ptice, križa ili ljudskih figura, negdje mogu da podsjete na ilustraciju, međutim njegove slike nisu ilustracija snova, nego bih prije rekla, vrsta jednog odraza u ogledalu gdje on tapkajući po tim povšinama, odnosno zahvaljujući takvom načinu rada, stvara te neke treperave imaginarne prizore koji oslikavaju njegova unutarnja emotivna stanja“, rekla je Đurović.

Modrićeva izložba „3u1“ će u brčanskoj Umjetničkoj galeriji ostati otvorena mjesec dana, odnosno do 27.10. tekuće godine.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno