bdf.brcko@gmail.com

Obilježena godišnjica Drugog korpusa ARBIH u Brčko Distriktu BiH

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Saveza Tuzlanskog kantona zajedno sa Koordinacijom Brčko distrikta, obilježila je danas 29. godišnjicu od formiranja Drugog korpusa Armije Republike BiH. Tim povodom delegacije su vijence i cvijeće prvo položile na Mezaristanu u Gornjem Rahiću, potom na Centralnom spomeniku pripadnicima ARBIH, te bojovnicima Hrvatskog vijeća obrane u središtu Brčkog.

“Veliki teret upravo je pao na borce Drugog korpusa jer ne treba zaboraviti da su na našoj zoni odgovornosti dejstvovala tri korpusa Vojske Republike Srpske, i stoga je učinak naših brigada, posebno 108/2015 Viteške motorizovane brigade Brčko, ogroman u odbrani i očuvanju BiH”, rekao je komandant Drugog korpusa ARBIH general Sead Delić.
Jedanaest hiljada poginulih boraca, te više od sedam hiljada ranjenih pripadnika drugog korpusa, govori o silini bojišta na kojima je korpus branio i odbranio BiH.

„Naša 108/2015 Viteška motorizovana brigada je u odbrani „Sjeverne kapije BiH“ imava veoma značano mjesto, s obzirom da je posavska ravnica jedno od najtežih ratišta u BiH“, rekao je u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Brčko distrikta Avdija Banda.

I za pripadnike HVO, ovaka prisjećanja imaju izuzetan značaj.

„Podsjećanje, naročito na one koji su položili svoje živote za slobodu, je ispred svega, jer su nam oni omogućili da danas, u svim segmentima života i rada, budemo ravnopravni“, rekao je u ime boračkih udruga Ivo Anđelović.

Vijence i cvijeće danas je položio i gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, te predstavnici dijela ovdašnjih političkih partija.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno