bdf.brcko@gmail.com

Brčanski CT aparat još nije, ali će uskoroooo biti u funkciji

Udruženje građana “Demos” Brčko danas je, u okviru projekta “Skenirajmo korupciju” koji ima cilj zagovaranje što hitnije nabavke CT i MRI (magnetna rezonanca) aparata za potrebe JZU “Zdravstveni centar Brčko” i monitoring javnih nabavki, održalo konferenciju za novinare.

Koordinator projekta „Skenirajmo korupciju“ Damjan Dundžić u izjavi medijima naveo je da bi brčanskom zdravstvu uskoro, nakon edukacije medicinskog osoblja, trebalo da na raspolaganju bude CT aparat za dijagnostiku zbog kojeg se godinama van Brčkog godišnje u džepove privatnika odlivalo oko milion konvertibilnih maraka maraka.

Dundžić smatra da će se i procedura oko nabave MRI (aparata magnetne rezonance) ubrzati, nakon poništenja prvog javnog poziva zbog žalbe, te dodao da je moguće da je neko od dobavljača, u prvom krugu ponude, bio favoriziran.

Dundžić je iskazao nadu da će javna nabava za magnetnu rezonancu, koju sada za razliku od prošlog javnog poziva, vodi JZU „Zdravstveni centar“ Brčko, biti brža i ekspeditivnija iz razloga što je u nabavu ovaj put uključena i struka.

Predsjednik brčanskog udruženja „Demos“ Božidar Jović, uz najavu da će se ovo udruženje i dalje u svome radu baviti korupcijom i njenim skeniranjem, jer je korupcija i dalje u našem društvu široko rasprostranjena, poručio je da će sljedeći projekt uz podršku CCI-ija i saradnju s Vladom, biti posvećen ostvarivanju prava lica koja u Brčko distriktu rade putem ugovora o djelu i privremenom ili povremenom angažiranju.

Jović je govoreći o nabavi aparata CT i MRI, osim finansijske koristi, kazao da je ostvarena na prvom mjestu, pomoć pacijentima iz Brčko distrikta i okolnih mjesta, jer se nekad može desiti da zbog brzine dijagnoze i pružanja prve medicinske pomoći nekome bude spašen život.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno