bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom predstavljena knjiga akademika Omera Ibrahimagića “Bosanski rat i mir 1992.-2020”

U brčanskom Domu Islahijeta sinoć je predstavljena knjiga akademika Omera Ibrahimagića “Bosanski rat i mir 1992.-2020” objavljena u izdanju Izdavačke kuće “Monos” iz Gračanice, a organizator promocije bila je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Brčko.

O knjizi akademika Ibrahimagića govorili su prof.dr. Asim Mujkić, prof.dr. Edhem Muftić i prof.dr. Izudin Hasanović, dok je moderator programa bio Mihad Sakić, profesor historije.
Mujkić je kazao da Ibrahimagićeva knjiga predstavlja antologiju njegovih najznačajnijih tekstova kojima se na jedan pravnički i politološki način promišljaju krupna pitanja koja su nastala usljed najprije agresije na Bosnu i Hercegovinu a potom i Dejtonskog sporazuma.

Riječ je, kazao je, o važnim tekstovima koji pokazuju kako je kroz posljednje tri decenije bosanskohercegovačka akademska pravnička struka pokušavala naći odgovore na aktuelne izazove vremena te se može reći da ova knjiga predstavlja opus Ibrahimagićevih najboljih radova iz te oblasti.

– Tekstovi profesora Ibrahimagića najbolje oslikavaju dramatičnost događaja koji su se događali u vremenu od 1992.do 2020. Izdvojio bih među njima profesorovo pismo reisu Ceriću i predsjedniku Izetbegoviću iz 1993. godine u kojem on daje odgovor na jednu, kako on kaže, lažnu dilemu – država ili narod. U tom pismu on jasno argumentira i dokazuje da bez osiguranja jednog jasnog državnog okvira narod ne može postojati. Također, on je među autorima koji je i prije donošenja Arbitražne odluke za Brčko izašao sa idejom distrikta, što pokazuje da je riječ o jednom imaginativnom autoru koji nudi rješenja – izjavio je Mujkić.

Da je akademik Omer Ibrahimagić tri decenije budno pratio događaje naglasio je Edhem Muftić, istaknuvši da je autor duboko promišljao i sve to prezentirao političkom vođstvu BiH, bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti, u namjeri da se adekvatno shvati sumorna i svirepa zbilja i da se poduzimaju odgovarajuće mjere vezane za očuvanje suvereniteta i neovisnosti Bosne i Hercegovine.

– Potrebno je naglasiti da je ovom knjigom akademik Ibrahimagić ovjekovječio Bosnu i Hercegovinu i ostavio  snažan naučno-humanistički trag, po čemu će biti upamćen kao čovjek čiste i mirne savjesti spram svoje domovine, kojoj je dao sebe, svoje znanje i umijeće, čestitost i dostojanstvo čovjeka kosmopolite. Ta njegova istrajna intelektualna borba za Bosnu i Hercegovinu je bez presedana u bosanskohercegovačkoj pravnoj, političkoj i socijalnoj misli – naglasio je Muftić.

Hasanović smatra da Ibrahimagićeva knjiga “Bosanski rat i mir 1992.-2020.” obrađuje problematiku društvenog razvitka Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana te da u njoj autor nudi rješenja koja su najbolja za državu i njene građane.

– Profesor Ibrahimagić je vizionar koji je  predvidio mnoge probleme koji su se kasnije obistinili i potvrdili u praksi. Međutim, on se ne bavi samo  analizom problema i aktuelnih društvenopolitičkih situacija, već nudi i rješenja, u čemu je poseban značaj ove knjige – zaključio je Hasanović.

 

 

(FENA)

Izdvojeno