bdf.brcko@gmail.com

Spriječeno krijumčarenje 12 migranata u Brčkom

Na području Brčkog, na sjeveru Bosne i Hercegovine, uhapšena su dva lica i pronađeno 12 migranata tokom organizovanog ilegalnog prelaska preko državne granice na rijeci Savi, a u toku su pretresi na tri lokacije na području distrikta u okviru akcije spriječavanja krijumčarenja migranata preko BiH u Hrvatsku i dalje u zemlje Evropske unije.

Prilikom hapšenja Brčaka S.Đ. (31) i M.I. (20), privremeno su oduzeta tri plovna vozila i tri putnička motorna vozila koja su korišćena za transport i ilegalno prebacivanje preko državne granice, saopšteno je iz Policije Brčko distrikta.

Zemlje na ‘Balkanskoj ruti’ spremaju se za izbeglice koje beže pred talibanima

Potražuje se jedno lice sa područja BiH, kao član ove organizovane kriminalne grupe. Policija Brčko distrikta prikupila je znatan broj informacija o ovoj grupi iz BiH, koja je radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, u kontinuitetu organizovala ilegalni transport migranata iz bliskoistočnih zemalja preko BiH i dalje u zemlje EU.

Akciju kodnog naziva “Galeb” Policija Brčko distrikta realizovala je u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH i MUP-om Hrvatske, a prema naredbi Suda BiH i nadzorom Tužilaštva BiH.

Prikupljene informacije su u međunarodnoj policijskoj saradnji razmijenjene sa MUP-om Hrvatske koji je na svom području istovremeno organizovao sprovođenje operativne akcije kodnog naziva “Mreža”.

U posljednja četiri mjeseca je preko državnih granica ilegalno prebačeno više od 100 lica, odnosno migranata čime je organizovana kriminalna grupa ostvarila znatnu materijalnu korist.

Uhapšeni će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati u nadležnost i dalje postupanje Tužilaštvu BiH, dok će zatečeni migranti nakon preduzimanja potrebnih istražnih radnji biti predati u dalju nadležnost Službi za poslove sa strancima BiH, navodi se u saopštenju Policije Brčko distrik

Izdvojeno