bdf.brcko@gmail.com

Svakim danom u BiH je sve više preminulih; U Brčkom preminula 1 osoba i 41 novi slučaj zaraze

Prije samo sedam dana svako četvrti testirani građanin je bio pozitivan. Danas, ta je brojka skoro upola manja

U BiH i danas broj novozaraženih cirkulira oko broja hiljadu. U odnosu na jučerašnji dan kada je registrovano 905 novih slučajeva, koronavirusom je danas zaraženo još 995 građana BiH.

Jučer je bilo testirano 3272 laboratorijskih uzoraka, dok je danas ta cifra nešto veća, odnosno 3409 uzoraka je testirano.

Ovo znači da je prisustvo koronavirusom puno više širi među ljudima nego što je to bilo prije sedmicu kada je skoro svako četvrti građanin bio pozitivan na test.

Ono što još dodatno potvrđuje silinu četvrtog vala jeste neprestani porast smrtnih slučajeva. Danas su prijavljena 32 smrtna slučaja, što je za dva više nego juče.

Brčko Distrikt BiH

U Brčko distriktu danas je registrovano 41 novih slučajeva zaraze virusom korona nakon 182 obrađena uzorka, od toga je 38 osoba iz Distrikta.

Preminula je jedna ženska osoba.

22 pacijenta na intenzivnom liječenju, od toga 14 sa teškom kliničkom slikom, 7 sa srednje teškom kliničkom slikom i 1 pacijent sa lakšom.

Federacija BiH

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 2 284 uzorka, od čega je 578 pozitivno na SARS-CoV-2.

U protekla 24h u Federaciji BiH preminulo je 15 osoba i to u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Tuzlanskom kantonu, dok je 10 smrtnih ishoda prijavljeno retroaktivno.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5 808.

Republika Srpska

U RS-u je danas zabilježeno manje novih slučajerva zaraze koronavirusom u odnosu na prethodni dan, ali je, po svemu sudeći, razlog tome manji broj obrađenih testova.

Naime, omjer broja novozaraženih i urađenih testiranja jučer i danas je gotovo isti. Nažalost, broj prijavljenih smrtnih slučajeva je veći nego jučer.

 

Izdvojeno