bdf.brcko@gmail.com

Kaže, “Broj zaraženih učenika se povećava, ali nastavni proces nije ugrožen”; Koliko treba učenika i profesora da se zarazi da bi vlast nešto poduzela?

Trenutna situacija sa brojem učenika i nastavnika pozitivnim na COVID-19 u osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu je nešto lošija u odnosu na prethodnu sedmicu kada je započela nova školska 2021/2022. godina, kazao je Zoran Bulatović, šef Odjela za obrazovanje u brčanskoj Vladi.

„Po izvještajima iz škola, imamo jedan broj učenika koji su pozitivni i djece koja nisu pozitivna, ali su morali u izolaciju po pravilima zdravstva jer su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Također su tri nastavnika pozitivna na COVID-19 u osnovnim i srednjim školama, što u odnosu na preko 900 stalno zaposlenih nije prevelik broj koji bi ugrozio odvijanje nastavnog procesa“, kazao je Bulatović i uputio apel građanima i prosvjetnim radnicima da se vakcinišu.

On je dodao da se, već ranije, veliki broj nastavnika vakcinisao tako da je na početku školske godine bilo preko 50 posto vakcinisanog nastavnog kadra.

„Imali smo najave iz određenih škola, po informacijama direktora, da će taj procenat biti 70 i više. Do kraja mjeseca ćemo uputiti zahtjev direktorima škola da nam dostave podatke o broju vakcinisanih nastavnika, odnosno ukupno zaposlenog osoblja u školama, i tada ćemo imati preciznu informaciju. Ali i za sada ne možemo reći da smo nezadovoljni procentom vakcinisanih, s tim da u Odjeljenju za obrazovanje smatramo da taj broj svakako može biti i veći“, dodao je Bulatović.

Istakao je i to da će se epidemiološka situacija i dalje pratiti, i u skladu sa odlukama Štaba za zaštitu i spašavanje će biti i donošene daljnje potrebne mjere ukoliko se situacija pogorša.

„Za sada imamo određene procedure o načinu izvođenja nastave kod kuće za učenike osnovnih i srednjih škola koji su u izolaciji i nisu u mogućnosti da prisustvuju nastavi, ali su u mogućnosti da je prate. Kada razredni starješina upozna direktora da su neki učenici u izolaciji, s tim se upoznaje i odjeljenjsko vijeće, a onda se vrši distribucija nastavnog materijla za učenike putem vibera, poruka, telefonom i slično, kako ti učenici ne bi izgubili kontakt sa školom u periodu izolacije“, kazao je još Bulatović.

On je svim učenicima i nastavnicima, koji su u izolaciji, zaželio brzo ozdravljenje, a svima koji to nisu da prate preporuke nadležnih i ostanu zdravi.

Izdvojeno