bdf.brcko@gmail.com

Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave; „Srpska pravoslavna crkva je tu da čuva naše duhovno jedinstvo”

U okviru obilježavanja 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u parohijskom domu hrama Uspenija presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši, održan je zajednički sastanak predstavnika Srba u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti distrikta sa Episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem, sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnicima udruženja proisteklih iz rata i onih koja baštine tradiciju srpskog naroda.

Na ovaj način iz Brčkog je poslata poruka da su brčanski Srbi dio srpskog naroda i da im je zajednički cilj jedinstvo, sloboda, zaštita kulture i ćirilice.

Današnji događaj izraz je ljubavi prema vlastitom narodu i identitetu, ali i poziv legitimnm  predstavnicima drugih naroda da u miru i slozi, na ravnopravnim osnovama, kako je rečeno, zajednički rješavamo sva otvorena pitanja i gradimo budućnost na ovim prostorima.

„Crkva ovaj praznik vidi kao svetosavsku misiju u našem narodu, mirenje braće, mirenja našeg naroda, traženje zajedničkih stavova, interese očuvanja naše kulture, vjere, pisma tradicije i našeg kulturnog identiteta“, istakao je vladika Fotije.

Prema njegovim riječima, neophodna je politička kultura dijaloga i traženja zajedničkih rješenja.

„Taj duh našeg jedinstva zajedništva moramo da očuvamo“, rekao je vladika Fotije.
Siniša Milić, predsjednik Skupštine distrikta kaže da je i danas na ovom sastanku iskazano neophodno duhovno i političko jedinstvo Srba na ovim prostorima kada je u pitanju njihov identitet i opstanak.

„Srpska pravoslavna crkva je tu da čuva to naše duhovno jedinstvo i da svojim iskustvom pomogne da se prevaziđu ona teška pitanja koja nadilaze generacije političara. Postoje pitanja i postoje vrijednosti koje su mnogo više od onih koje su predmet našeg djelovanja“, istakao je Milić.

Prema njegovim riječima, ovakvi sastanci trebalo bi da se održavaju u kontinuitetu s ciljem razmatranja najvažnijih pitanja koja se tiču očuvanja identiteta Srba na ovim prostorima.

„Potrebno nam je jedinstvo, ne da bismo ugrozili bilo koga, već da bismo opstali kao svoji na svome i kao takvi zajedno s drugim narodima gradili budućnost na ovim prostorima”, rekao je, ovom prilikom, Milić.

Na današnjem skupu data je bezrezervna podrška Zakonu o očuvanju ćirilice, koji treba da usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije.

“Zakon ne mora biti usvojen kroz parlamentarne procedure da bi se primjenjivao. Mi pozivamo Srbe koji žive u Brčkom da njeguju ćirilicu i da kao bitan element vlastitog identiteta ovo pismo koriste uvijek i u svim prilikama, što nam garantuje i Statut distrikta”, poručio je Milić.

Obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Brčkom održano je u organizaciji koordinacije srpskih političkih partija,  udruženja koja baštine srpsku tradiciju i Srpske prvoslavne crkve.

U prijepodnevnim časovima je takođe održan pomen i položeni vijenci kod Spomenika srpskim braniocima, te uz sasluženje vladike Fotija u hramu Uspenija presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši održan moleban za srpsko jedinstvo i slobodu.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno