bdf.brcko@gmail.com

Nereagiranje na hapšenje Osmana Osmanovića (sram vas bilo Brčaci) dovelo je do slučaja Vranj

Poslanik u državnom Parlamentu i član Predsjedništva Naše stranke Damir Arnaut osudio je hapšenje Edina Vranja u Srbiji i pozvao sve patriotske snage u institucijama Bosne i Hercegovine da konačno počnu koristiti svoje značajne ingerencije, s ciljem zaštite prava i interesa bh. državljana, te da tome pristupe na krajnje ozbiljan način – saopćeno je iz Naše stranke.

-Vranj je, nakon Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, već treći branitelj Bosne i Hercegovine koji je u protekle tri godine uhapšen u Srbiji, bez postojanja bilo kakvih indikacija da su pravosudne institucije BiH, ili sud u Haagu, smatrale za shodno pokrenuti njegovo procesuiranje. U tom istom periodu nadležni u Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH nisu uspjeli ishoditi izručenje zločinaca koji su pobjegli u Srbiju s ciljem izbjegavanja krivičnog gonjenja, odnosno služenja pravosnažnih presuda naših sudova. Pored pravnog nasilja Republike Srbije, na djelu je i očita nesposobnost aktuelne vlasti, posebno SDA i DF-a da zaštiti naše građane – istaknuo je Arnaut.

S obzirom na njegovo aktivno učešće u oslobađanju Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Ilije Jurišića, Mirsada Salkića, Jasmina Rendića, Samira Honde i drugih, Arnaut kaže da je potpuno svjestan da su svi srbijanski zahtjevi ove vrste politički motivisani.

– Ta motivacija je, uostalom, i pravosnažno potvrđena presudom suda u Londonu u predmetu Srbija protiv Ganića. Upravo iz tih razloga je neshvatljivo da članovi Predsjedništva BiH i ministrica vanjskih poslova BiH nisu svakodnevno upozoravali naše građane da se suzdrže od putovanja u Srbiju, te da niko od navedenih nije Mujanovića i Osmanovića posjetio u pritvoru tokom protekle tri, odnosno dvije godine – naveo je on.

Razlika između ova dva pristupa, tvrdi Arnaut, je i dovela do pojačane agresivnosti zvaničnog Beograda u proteklom periodu, kako po pitanju ponovne učestalosti hapšenja pripadnika Armije RBiH, tako i skrivanja onih koji bježe od bh. pravosuđa.

 

 

federalna.ba/Fena

Izdvojeno