bdf.brcko@gmail.com

U srijedu u Brčko Distriktu BiH obilježavanje Dana srpskog jedinstva

Dan srpskog jedinstva slobode i nacionalne zastave biće obilježen u Brčkom u srijedu, 15. septembra, pomenom i polaganjem vijenaca kod Spomenika srpskim braniocima Brčkog, potvrdio je danas predsjednik Skupštine distrikta Siniša Milić.

Milić je potvrdio da će pomen služiti Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Nakon molitve u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj varoši, u parohijskom domu biće održan zajednički sastanak predstavnika Srba u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti distrikta sa vladikom, sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve /SPC/, kao i predstavnika udruženja proisteklih iz rata i onih koja baštine tradiciju srpskog naroda.

“Ovakvi sastanci trebali bi da se održavaju u kontinuitetu s ciljem razmatranja najvažnijih pitanja koja se tiču očuvanja identiteta Srba na ovim prostorima. Potrebno nam je jedinstvo ne da bismo ugrozili bilo koga, već da bismo opstali kao svoji na svome i kao takvi zajedno s drugim narodima gradili budućnost na ovim prostorima”, rekao je on.

Milić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Brčko, dodao je da će se posebna pažnja posvetiti mogućnosti donošenja neformalne deklaracije ovog foruma o prihvatanju odredbi zakona o očuvanju ćirilice, koji 15. septembra treba da usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije.

“Zakon ne mora biti usvojen kroz parlamentarne procedure da bi se primjenjivao. Mi ćemo pozvati Srbe koji žive u Brčkom da se ne dotiču latinice, ali da vole ćirilicu i da kao bitan element vlastitog identiteta ovo pismo koriste uvijek i u svim prilikama, što nam garantuje i Statut distrikta”, poručio je Milić.

(srna)

Izdvojeno