bdf.brcko@gmail.com

Dodik pozvao Vučića da dođe u Brčko i otvori vrtić “Beograd” koji je napravljen sredstvima Vlade Srbije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će na današnjem sastanku u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dominantna tema biti susret Vučića sa Kristijanom Šmitom, koji je, kako je naveo, lažni visoki predstavnik.

Dodik je ponovio da bi volio da se taj susret nije dogodio, ali da razumije da su postojali razlozi, te podsjetio da u Srbiju sutra dolazi njemački kancelar Angela Merkel.

“Sigurno da Njemačka kao velika zemlja neće dozvoliti sebi da doživi nekakav fijasko i u tom pogledu to razumijem. Pričaću o tome sa predsjednikom Srbije. Mislim da je korektno da mi razgovaramo i dominantna tema će biti upravo to”, rekao je Dodik za TV “Prva”.

Dodik kaže da se ono što je Vučić rekao nakon sastanka sa Šmitom na neki način i očekivalo, a to je da nema nametanja.

“Ali nema garancija, tamo funkcioniše sistem po onome – `majke mi, neću`”, rekao je Dodik, koji je ponovio da Šmit ima ozbiljan problem identiteta, te da su mu “ne” rekle Rusija i Kina, članice Savjeta bezbjednosti UN.

On je istakao da poštuje zalaganje Rusije i Kine za međunarodno pravo i da ne može da bude čovjek koji će reći – “izgleda mi dobro ovaj čovjek Šmit, šta ima veze šta misle Rusija i Kina”.

“Smatram da treba da vodimo računa o tome šta misle Rusija i Kina, jer upravo od strane zapadnih zemalja i SAD nije nam uvijek dolazilo nešto što je bilo ravnopravno za nas”, rekao je Dodik i ponovio da Šmit za Srpsku nije visoki predstavnik.

Dodik je naveo da Šmit treba da ode u Savjet bezbjednosti i dobije mandat, što je minimalno potrebno da bi imao identifikaciju visokog predstavnika.

“A ovako, on je lažni visoki predstavnik”, naveo je Dodik.

On je najavio da će na sastanku sa Vučićem biti riječi i o obilježavanju praznika Dana srpskog nacionalnog jedinstva, slobode i zastave, te o memorijalnom centru Jasenovac.
Dodik je rekao da će u utorak, 14. septembra, u Banjaluci biti održana akademija povodom praznika Dana srpskog jedinstva, a u srijedu u Beogradu.

Napomenuo je da će u srijedu, 15. septembra istovremeno parlamenti Srbije i Srpske donijeti identičan zakon o zaštiti ćirilice.

“Razgovaraćemo i o pitanjima u vezi sa Spomen-područjem Donja Gradina, u Jasenovcu. To je ideja koju smo davno razvijali”, rekao je Dodik, navodeći da misli da se sada stvaraju realne okolnosti da se izgradi memorijalni centar.

On je dodao da će razgovarati sa Vučićem o dijelu magistralnog puta dužine 30 kilometara od Gradiške prema Gradini, čija će totalna rekonstrukcija početi iduće sedmice.

Dodik je rekao da je u Brčkom napravljen vrtić većinom sredstvima Vlade Srbije koji će nositi naziv “Beograd”, te da su ga iz Brčko distrikta zamolili da obezbijedi da Vučić dođe da otvore taj objekat.

Srpski član Predsjedništva BiH je ocijenio da zajednička proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave smeta nekim u regionu, jer ne podnose da je Srbija stabilna i da su Srbi faktor na Balkanu.

“Zašto nam oduzimate to da smo faktor na Balkanu? Jesmo li mi otišli u Skandinaviju možda i tražili tamo da budemo faktor?”, pitao je Dodik.

On je rekao da je Srbija snažna, jaka, ekonomski stabilna i na dobrom putu, kao i da je Republika Srpska politički stabilna i izvršava sve svoje obaveze, a isplatila je posljednju prosječnu platu od 510 evra, te dostigla nivo 10 odsto rasta BDP.

“Republika Srpska i i Srbija jesu jedno. U čemu nisu jedno, šta je tu problem? Zato što Srpskoj ne daju stolicu u UN? Pa ne treba nam, ali ćemo mi biti nezavisni. Nama je važno da te odluke koje bi mi donijeli ne prati vojna intervencija NATO-a”, rekao je Dodik.
Dodik je ponovio da BiH neće biti u NATO, jer to ne želi Srpska, te dodao da je najvažnije da ne bude novih sukoba šta god se bude dešavalo u budućnosti.

On je rekao da postoji dijalog Beograda i Prištine, ali da postoje i otvoreni problemi u BiH, te dodao da su i u jednom i drugom slučaju Srbi važan faktor tih razgovora.

“Vrijeme će doći da se sjedne i kaže – ljudi, ajde da to poravnamo nekako, ali bez rata. Ja nisam ratni čovjek, ali u političkom smislu ja sam ratnik i ne mogu da prihvatim razne spekulacije i iluzije koje nama nameću. Čitav svijet ide jednim procesom, a nas guraju u neki drugi”, rekao je Dodik.

 

(Srna, E.M)

Izdvojeno

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, ...svikao sam na čuda,...

Trenutno nema alternative dr. Nišiću na mjestu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH!

Bilo bi krajnje neozbiljno i maliciozno ocjenjivati rad nove/stare vlade na čelu sa dr. Nišićem apstrahirajući od konteksta u kojem je ta vlast formirana...

KO TO BRANI, A KO NAPADA BRČKO DISTRIKT BIH?

Mada je već odavno jasno da je javna riječ u Brčkom izgubila svaki smisao, ipak je teško pasivno posmatrati ovu rašomonijadu (različita viđenja) oko...

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu

Bošnjaci, većinski muslimani, ovih dana obilježavaju Bajram hadža i kurbana. U skladu s naredbom, oni koji su u mogućnosti hodočaste u Mekku i obavljaju...

Može se kad se hoće: Brčanski Apelacioni sud stavio van snage Zakon o izmjenama Zakona o platama sudija i tužilaca

Apelacioni sud Distritka na sjednici održanoj 16.05. 2023. donio je presudu kojom se stavlja van snage Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o platama...

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...