bdf.brcko@gmail.com

Dodik pozvao Vučića da dođe u Brčko i otvori vrtić “Beograd” koji je napravljen sredstvima Vlade Srbije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će na današnjem sastanku u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dominantna tema biti susret Vučića sa Kristijanom Šmitom, koji je, kako je naveo, lažni visoki predstavnik.

Dodik je ponovio da bi volio da se taj susret nije dogodio, ali da razumije da su postojali razlozi, te podsjetio da u Srbiju sutra dolazi njemački kancelar Angela Merkel.

“Sigurno da Njemačka kao velika zemlja neće dozvoliti sebi da doživi nekakav fijasko i u tom pogledu to razumijem. Pričaću o tome sa predsjednikom Srbije. Mislim da je korektno da mi razgovaramo i dominantna tema će biti upravo to”, rekao je Dodik za TV “Prva”.

Dodik kaže da se ono što je Vučić rekao nakon sastanka sa Šmitom na neki način i očekivalo, a to je da nema nametanja.

“Ali nema garancija, tamo funkcioniše sistem po onome – `majke mi, neću`”, rekao je Dodik, koji je ponovio da Šmit ima ozbiljan problem identiteta, te da su mu “ne” rekle Rusija i Kina, članice Savjeta bezbjednosti UN.

On je istakao da poštuje zalaganje Rusije i Kine za međunarodno pravo i da ne može da bude čovjek koji će reći – “izgleda mi dobro ovaj čovjek Šmit, šta ima veze šta misle Rusija i Kina”.

“Smatram da treba da vodimo računa o tome šta misle Rusija i Kina, jer upravo od strane zapadnih zemalja i SAD nije nam uvijek dolazilo nešto što je bilo ravnopravno za nas”, rekao je Dodik i ponovio da Šmit za Srpsku nije visoki predstavnik.

Dodik je naveo da Šmit treba da ode u Savjet bezbjednosti i dobije mandat, što je minimalno potrebno da bi imao identifikaciju visokog predstavnika.

“A ovako, on je lažni visoki predstavnik”, naveo je Dodik.

On je najavio da će na sastanku sa Vučićem biti riječi i o obilježavanju praznika Dana srpskog nacionalnog jedinstva, slobode i zastave, te o memorijalnom centru Jasenovac.
Dodik je rekao da će u utorak, 14. septembra, u Banjaluci biti održana akademija povodom praznika Dana srpskog jedinstva, a u srijedu u Beogradu.

Napomenuo je da će u srijedu, 15. septembra istovremeno parlamenti Srbije i Srpske donijeti identičan zakon o zaštiti ćirilice.

“Razgovaraćemo i o pitanjima u vezi sa Spomen-područjem Donja Gradina, u Jasenovcu. To je ideja koju smo davno razvijali”, rekao je Dodik, navodeći da misli da se sada stvaraju realne okolnosti da se izgradi memorijalni centar.

On je dodao da će razgovarati sa Vučićem o dijelu magistralnog puta dužine 30 kilometara od Gradiške prema Gradini, čija će totalna rekonstrukcija početi iduće sedmice.

Dodik je rekao da je u Brčkom napravljen vrtić većinom sredstvima Vlade Srbije koji će nositi naziv “Beograd”, te da su ga iz Brčko distrikta zamolili da obezbijedi da Vučić dođe da otvore taj objekat.

Srpski član Predsjedništva BiH je ocijenio da zajednička proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave smeta nekim u regionu, jer ne podnose da je Srbija stabilna i da su Srbi faktor na Balkanu.

“Zašto nam oduzimate to da smo faktor na Balkanu? Jesmo li mi otišli u Skandinaviju možda i tražili tamo da budemo faktor?”, pitao je Dodik.

On je rekao da je Srbija snažna, jaka, ekonomski stabilna i na dobrom putu, kao i da je Republika Srpska politički stabilna i izvršava sve svoje obaveze, a isplatila je posljednju prosječnu platu od 510 evra, te dostigla nivo 10 odsto rasta BDP.

“Republika Srpska i i Srbija jesu jedno. U čemu nisu jedno, šta je tu problem? Zato što Srpskoj ne daju stolicu u UN? Pa ne treba nam, ali ćemo mi biti nezavisni. Nama je važno da te odluke koje bi mi donijeli ne prati vojna intervencija NATO-a”, rekao je Dodik.
Dodik je ponovio da BiH neće biti u NATO, jer to ne želi Srpska, te dodao da je najvažnije da ne bude novih sukoba šta god se bude dešavalo u budućnosti.

On je rekao da postoji dijalog Beograda i Prištine, ali da postoje i otvoreni problemi u BiH, te dodao da su i u jednom i drugom slučaju Srbi važan faktor tih razgovora.

“Vrijeme će doći da se sjedne i kaže – ljudi, ajde da to poravnamo nekako, ali bez rata. Ja nisam ratni čovjek, ali u političkom smislu ja sam ratnik i ne mogu da prihvatim razne spekulacije i iluzije koje nama nameću. Čitav svijet ide jednim procesom, a nas guraju u neki drugi”, rekao je Dodik.

 

(Srna, E.M)

Izdvojeno

Od sutra u Distriktu nema korupcije: Dolaze predstavnici američke ambasade da potpišu sporazum sa Vladom Distrikta o borbi protiv korupcije

Prošlo je dvadeset godina od nastanka Distrikta, koji su osmislile i supervizorskim palicama uspostavile SAD. Nesebično su se trudili da uspostave funkcionalnu izvršnu vlast, pa...

Znate li onaj vic o Brćaku, Luki i Sehari ??? NEKAD LUKA, DANAS FINANSIJSKA BRUKA

Imo Brćak kamaru para, pa dao Sehari da ih čuva, ali pod jednim uslovom, Ako mu dijete Luka zapadne u belaj i zatreba para...

Požar kod stadiona Jedinstvo, gori zgrada gradskih bazena

KRIMINALITET: - U izvještajnom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježena su tri krivična djela, od čega su dva u oblasti imovinske...

Zapad sprema rat u BiH! BRČKO JE MESTO ODAKLE SVE KREĆE?!

Situacija u koju je dovedena Republika Srpska polako, kaže Pavić u emisiji Radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka", klizi ka nekoj novoj konferenciji. Za...

Preminuo naš sugrađanin, Brčak, IMRAD KOPČO ( MEHMEDA ) KOPČALIĆ

S tugom u srcu obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je 11.7.2021. godine, u Kanadi, nakon duže bolesti, preminuo naš dragi IMRAD KOPČO ( MEHMEDA...

Danas je preminuo naš sugrađanin Hadžić Galib-Gale

Danas je preminuo naš sugrađanin, prijatelj, rođak Hadžić (Himeze) Galib-Gale. To je još jedna u nizu nepravdi i tragedija koja je zadesila ovu porodicu. Neka im...

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...