bdf.brcko@gmail.com

Delta soj potvrđen u Brčkom; Zaraza se sve više širi, sve veći postotak zaraženih

Prisustvo delta soja korona virusa potvrđeno je i u Brčko distriktu, koji se kontinuirano suočava s povećanjem broja novoinficiranih osoba. Analiza je izvršena u nadležnom institutu u Sarajevu, a svi obrađeni uzorci su bili pozitivni na isti soj, saznaje Klix.ba.

Tokom avgusta na području Brčkog registrovano je 185 slučajeva zaraze korona virusom, od čega su 23 uzorka proslijeđena na dodatnu analizu Institutu za genetičko inžinjerstvo i biohemiju Univerziteta u Sarajevu, s ciljem utvrđivanja vrste soja.

“Prema preliminarnim rezultatima, svi uzorci su pozitivni na delta soj korona virusa, a s tim u vezi Krizni štab u zdravstvu je već poduzeo određene aktivnosti kako bismo dodatno izvršili reorganizaciju medicinskog osoblja, ali i prostora, čime bismo što adekvatnije odgovorili na četvrti val pandemije”, kazao je za Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Kada je riječ o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, u posljednjem turnusu testiranja na području Brčko distrikta od obrađenih 129 uzoraka njih 25 je bilo pozitivno na korona virus. To je preko 30% od testiranih što je veoma visok postotak.

U protekla 24 sata jedna osoba je preminula, dvije su se oporavile od infekcije, a na bolničkom liječenju je 21 pacijent.

 

Izdvojeno