bdf.brcko@gmail.com

Dok raste broj oboljelih, jalova rasprava Skupštine o epidemiološkoj situaciji u Distriktu

Skupština Brčko distrikta razmotrila je danas informaciju o epidemiološkoj situaciji u distriktu, koja je ocijenjena zadovoljavajućom sa tendencijom zabrinjavajuće.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Sead Šadić rekao je novinarima u pauzi zasjedanja da se u distriktu iz dana u dan povećava broj pozitivnih na virus korona, te da, prema dosadašnjim podacima Kriznog štaba zdravstva, dnevno oboli 10 lica.

On je napomenuo da je do sada prvom dozom vakcinisano više od 13.000 stanovnika distrikta, dok je drugu dozu primilo više od 9.500 lica, te da ima dovoljno doza za revakcinaciju.

“Najviše imamo vakcine `sinofarm` jer je naša lokalna zajednica nabavila 20.000 doza ove vakcine, od kojih je do sada potrošeno 6.500. Građanima su na raspolaganju i vakcine `astra zeneka` i `fajzer`”, naveo je Šadić.

On je apelovao na stanovništvo da se vakciniše i da poštuje mjere Štaba za zaštitu i spasavanje distrikta koje se odnose na obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje fizičke distance, te kontinuiranu dezinfekciju prostorija i ruku.

“Pitanje je vremena kada će zemlje Balkana pristupiti mjerama koje se primjenjuju u nekim evropskim zemljama kao što su ograničenje ulaska u institucije i organizacije uz potvrdu o vakcinaciji, negativnom testu ili prebolovanom kovidu”, poručio je Šadić.

Direktor Zdravstvenog centra Brčko Nihad Šibonjić rekao je da se i distrikt nalazi u četvrtom talasu epidemije, da je na liječenju u bolnici 21 pacijent, te da je njih 20 pozitivno na virus korona, a jedan je suspektan.

“Petnaest pacijenata je smješteno na grudnom odjeljenju. Na intenzivnoj njezi ih je šest, od kojih su dva intubirana i dišu uz pomoć respiratora. Troje je na neinvazivnoj ventilaciji, a jedan je na brzom protoku kiseonika”, precizirao je Šibonjić.

U Brčko distriktu danas je registrovano 25 novih slučajeva virusa korona, dok je od posljedica zaraze preminuo muškarac. Broj aktivnih slučajeva zaraze je 258.

Na 13. redovnom zasjedanju Skupštine Brčko distrikta do redovne pauze razmotrene su dvije tačke dnevnog reda, a sjednica će biti nastavljena u 14.30 časova.

Pred poslanicima su još 52 tačke dnevnog reda, od kojih je prva informacija o aktuelnom stanju bezbjednosti na području distrikta.

Na dnevnom redu su, između ostalog, informacija o alokaciji sredstava koje je BiH dobila od Međunarodnog monetarnog fonda, Nacrt zakona o električnoj energiji distrikta, kao i niz odluka o utvrđivanju javnog interesa.

 

Izvor: bhrt,ba

Izdvojeno