bdf.brcko@gmail.com

Novalićeva poruka građanima: Ulje nije skuplje, nego ćete ga manje kupiti

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić gostovao je sinoć u emisiji Rezime na Federalnoj televiziji.

Novalić je govorio na razne teme od ekonomskih do političkih.

Međutim zanimljiv je bio dio kada je govorio o ekonomskoj situaciji u Federaciji BiH i rezultatima njegove Vlade.

“Zaposlili smo 51.000 ljudi u četiri godine. Prethodna Vlada je zadužila Federaciju milijardu i 400, mi smo vratili 600 miliona. Prethodna Vlada je postigla milijardu i 300 miliona GDP-a, mi smo postigli 4 i 300. To su rezultati od 4 do 6 puta veći. U ovom periodu je uglavnom rastao realni sektor. 2019. godina je bila najuspješnija federalna godina od njenog osnutka. Sve drugo nam je bolje danas nego što je bilo 2019. Jedino imamo depresiju na uposlenim i za to smo odvojili 50 miliona maraka.”

Novalić pojašnjava da potrošačka korpa ne postoji ni u EUROSTAT-u ni u našoj statistici.

“Ona je proizvoljna, mislim da ju je sindikat lansirao. To se u svijetu uopšte ne koristi. Koristi se index potrošačkih cijena i po tome, tačno je, deformaciju u zadnje vrijeme u javnom diskursu proizvodi poskupljenje ulja od 37% i piletine. Međutim, za isto vrijeme postoji krompir koji je jeftiniji 40%, gorivo je jeftinije 10 pfeninga nego 2019.”

Na konstataciju da 100 KM ove i 100 KM 2018. godine nemaju istu vrijednost premijer odgovara:

“Zavisi šta kupujete. To bi bio moj odgovor. Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje”, kaže Novalić.

Voditelj konstatira: Dakle, skuplje 37 posto.

“Kupit ćete 37 posto manje litara ulja”, tvrdi Novalić.

Govorio je i o tome da je na optuženičkoj klupi u aferi “Respiratori”.

Na pitanje kako se osjeća kao čovjek koji nerijetko jednom sedmično bude na optuženičkoj klupi Suda BiH, a poslijepodne u fotelji premijera Novalić odgovara:

“Nikome to nije ugodno. Međutim ja kad sam prihvatao ovaj posao računao sam i na to. Unazad svi premijeri su bili procesuirani, čak i predsjednik Federacije, i to za mene nije iznenađenje. Nastala je jedna afera, ja znam kako je nastala, ko su akteri. Završila se procesom u koji ja ne ulazim. Poštujem procedure države i potpuno vjerujem u pravosudni sistem i sve druge državne institucije.”

Tvrdi da se nije okoristio od netransparentnu kupovinu respiratora.

“Ne samo od toga,nisam se ni od čega okoristio. Ja sam ovdje došao kao realiziran čovjek koji je sve svoje životne ciljeve ispunio. Ovo sam htio zato što sam bio jedan od kritičara Vlade i da ono što sam kritikovao provedem u Vladi. I nisam uspio u svemu. Ja, prije svega, u toj mjeri nisam toliko učestvovao u nabavci respiratora. Osim pisma namjere, koja sam slao i za vakcine. Ovo što sam do sada prisustvovao ročištima, kriminala nema.”

Izvor: raport.ba

Izdvojeno