bdf.brcko@gmail.com

Ideja mirne disolucije najopasnija zamka za Republiku Srpsku

Član vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik zagovara nove političke pregovore o budućnosti BiH, ne odbacujući mogućnost otcjepljenja RS-a ukoliko dogovor uskoro ne bude postignut.

Predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović odbacio je novo političko rješenje za Bosnu i Hercegovinu, kako to zagovara čelnik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ističući kako bi to bilo veoma štetno po bosanskohercegovački entitet Republika Srpska.

Dodik je tokom prošlosedmične posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu rekao da je Daytonski sporazum praktično mrtav pa bi trebalo otvoriti nove pregovore o budućnosti BiH. Predložio je da posrednici u tome budu Erdogan, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić te predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Daytonskim sporazumom zaustavljen je četverogodišnji rat u BiH 1995. godine, kada je BiH definisana kao zemlja sa dva entiteta, Republikom Srpskom i Federacijom BiH, te Distriktom Brčko. Entiteti postoje samo temeljem Daytonskog sporazuma i nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

Ali, 26 godina kasnije zemlja se nalazi u teškoj političkoj blokadi zbog neslaganja među vladajućom koalicijom koju čini Dodikov SNSD, te bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH), zbog čega Dodik zagovara nove političke pregovore o budućnosti zemlje, ne odbacujući otcjepljenje Republike Srpske, ukoliko dogovor uskoro ne bude postignut. Rekao je da je otcjepljene Republike Srpske od BiH potrebno provesti isključivo mirnim putem.

Raspakivanje Daytona za SDS nedopustivo

„Baš nas briga s kim će Dodik razgovarati ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora a to je inicijativa za raspakivanje Daytona što je za nas nedopustivo“, rekao je Šarović, saopšteno je iz SDS-a u petak.

“Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD-om nemamo nikakvih dodirnih tački jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike Srpske“, poručio je Šarović.

On je kazao da je naivno vjerovanje da postoje danas unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i koji bi Republici Srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što to danas imamo.

„Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu. Ideja mirne disolucije je tačka razlaza naših politika jer mi u SDS-u smatramo da je to najopasnija zamka za nespremnu Republiku Srpsku i mi kao stranka ćemo se odlučno suprotstaviti svakoj takvoj inicijativi“, zaključio je Šarović.

Poruka Šarovića objavljena je u petak na službenoj stranici Srpske demokratske stranke.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije

Izdvojeno