bdf.brcko@gmail.com

Smjena Dodika nije moguća, puste želje političara maloga kalibra

Politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz kazao je za “Avaz” da su nerealni pozivi člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za smjenu Milorada Dodika.

– O Dodikovoj smjeni govore oni koji su nesposobni da artikuliraju novu politiku u BiH i koji su nesposobni da stvore novu viziju dejtonske Bosne i Hercegovine. Tako da su Dodik predstavlja u njihovim govorima kao demonski neprijatelj kojeg nije moguće pobijediti nego samo uz pomoć međunarodne zajednice. Naravno, Dodik je secesionistički političar koji institucionalno i deklarativno pa i politički djeluje tako da blokira zemlju i da u što većoj mjeri postigne autonomiju Republike Srpske – ističe Kazaz.

Najvještije izvedena kriza

Prema njegovim riječima, smjena Milorada Dodika u ovom trenutku nije moguća.

– Njegova smjena u ovom trenutku nije moguća. Taj dio međunarodne zajednice ne bi mogao postići saglasnost oko Dodikove smjene sa Rusijom i Kinom i ne bi mogle savladati institucije RS-a za kojima se Dodik vrlo vješto zaklonio.

Dodika je moguće pobijediti samo mudrom, ozbiljnom politikom s vizijom multietničke BiH uvažavajući one realnosti koje su nastale ne samo u Dejtonu nego i u cjelokupnom postratnom periodu. BiH nije prvi put u krizi, ali ova kriza je do sada  najvještije izvedena – kazao je Kazaz.

Ističe i kako se međunarodna zajednica u ovm trenutku ne bi usudila ići u Dodikovu smjenu jer bi se suočila sa institucijama RS-a.

– Iza Dodika bi stala i Skupština i Vlada i svi politički subjekti u RS-u, kao i dio međunarodne zajednice s Rusijom na čelu. Jednostavno, puste želje političara maloga kalibra koji ne znaju artikulirati institucionalnu politiku koja bi se suprotstavila Dodiku – rekao je Kazaz.

Najmoćniji političar

Na pitanje kako će se trenutna politička kriza u zemlji riješiti, profesor Kazaz odgovara:
– Nisam prorok, ali prvi put mislim da krizom upravlja Milorad Dodik. Činjenica da se on vratio u Predsjedništvo i da svojim glasanjem blokira sve odluke, činjenica da upravlja i blokadom u Vijeću ministara BiH, činjenica i da ima dvotrećinsku većinu u Skupštini RS-a, potvrđuje da je Dodik u ovom trenutku najmoćniji političar u BiH.

Hajka na Dodika neće uroditi nikakvim  plodom, smatra Kazaz.

–  Ona može ispuniti samo medije. BiH je u ozbiljnom problemu, baš kao i što su zapadne zemlje zbog BiH u ozbiljnom problemu. Većine tih problema treba racionalno sagledavati a ne parolaški. Bojim se da mi sada se samo parolaški odnosimo prema veličini tog problema – zaključio je Kazaz.

Izvor: pressmedia.ba

 

Izdvojeno