bdf.brcko@gmail.com

Spoljni dug BiH za tri mjeseca uvećan za pola milijarde KM

Na kraju prvog kvartala taj dug je iznosio 8,8 milijardi, a povećanju zaduženosti doprinijelo je novo zaduženje Republike Srpske.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, spoljni dug Republike Srpske u drugom kvartalu u povećan je za 560 miliona KM u odnosu na prvi kvartal i na kraju juna je iznosio 4,07 milijardi KM.

S druge strane, dug FBiH je u drugom kvartalu smanjen za 55 miliona KM i iznosio je 5,13 milijardi KM.

Distrikt Brčko i institucije BiH su ostali na približno istom nivou zaduženosti.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Marko Đogo kaže za CAPITAL da je Republika Srpska po glavi stanovnika mnogo zaduženija od Federacije BiH, ali da je u odnosu na neke zemlje u okruženju manje zadužena.

Vidimo da se neke zemlje iz okruženja, koje su nešto zaduženije od Republike Srpske, povremeno nađu u problemu servisiranja duga. Iako naš dug nije enormno veliki, nemamo puno prostora za dodatno zaduživanje i ako se nastavimo zaduživati ovim tempom, taj prostor se može iscrpiti u roku od godinu – dvije i da se tada Republika Srpska zaista nađe u problemima“, kaže Đogo.

On je istakao da Republika Srpska ne može doći do bankrota, jer je sistem napravljen tako da se od prihoda od indirektnih poreza prvo moraju izmiriti obaveze po osnovu spoljnog duga, ali bi mogla doći u pitanje isplata plata i penzija.

Spoljni dug BiH iznosi 26,2 odsto BDP-a, dok je na kraju drugog kvartala iznosio 24,7 odsto.

Podsjećamo, Republika Srpska je u aprilu ove godine emitovala obveznice na Londonskoj berzi u iznosu od 300 miliona evra, što je uticalo na povećanje spoljnog duga.

Ukupan javni dug BiH na kraju prvog kvartala iznosio je 12,4 milijarde KM, od čega je dug RS 5,92 milijardi, a FBiH 6,37 milijardi.

spoljni dug

CAPITAL: M. Č. Lj.

Izdvojeno