bdf.brcko@gmail.com

Izražavamo bojazan da se među nedavno ukopanim posmrtnim ostatcima 18 neidentifikovanih lica nalaze neki naši srodnici.

Kada obilježavamo Međunarodni dan nestalih lica prilika je da se prisjetimo stradalih srpskih boraca i civila nestalih u otadžbinskom ratu za čijim posmrtnim ostacima neuspješno tragamo bezmalo 30 godina.

Za 16 srpskih boraca i civila sa područja Brčkog koji su nestali u vihoru građanskog rata u BiH još tragaju njihove porodice sa nadom da će konačno saznati njihovu tragičnu sudbinu i da će, po hrišćanskom običaju i ljudskoj dužnosti, konačno sahraniti njihove posmrtne ostatke.

Za petnaestak dana će se navršiti 29 godina od zločina nad Srbima bukvičke regije koji nakon toliko vremena traže još šest srpskih žrtava.

Osim ovih srpskih boraca i civila koji su do 1992. godine živjeli na području nekadašnje brčanske opštine, potomci nestalih boraca i civila širom BiH koji danas žive na teritoriji distrikta Brčko tragaju za još 28 lica srpske nacionalnosti koji su stradali tokom tragičnog sukoba od 1992-1995.godine.

Mi u Udruženju porodica nestalih srpskih boraca i civila iz Brčkog izražavamo ozbiljnu zabrinutost i bojazan da se među nedavno ukopanih posmrtnih ostataka 18 neidentifikovanih lica, nalaze neki naši srodnici.

Ovaj čin je još jedan pokazatelj da brčansko Tužilaštvo, koje je dozvolilo ukop posmrtnih ostataka na muslimanskom groblju u Ivicima, već odavno ništa ne preduzima da se pronađu naši stradali srodnici.

 

UDRUŽENjE VETARANI „BORAČKA ORGANIZACIJA REPUBLIKE SRPSKE“
-Udruženje porodica poginulih i nestalih srpskih boraca i civila RS, predsjednik Jovan Pudić

 

Izdvojeno