bdf.brcko@gmail.com

Sin lokalnog moćnika iz Brčkog sumnjiči se za teško krivično djelo

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH predložilo je sudu određivanje pritvora za N.K. (21) osumnjičenom za izazivanje opšte opasnosti u ovom gradu podmetanjem požara na jednom automobilu i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat Dos Manos.
Kako prenosi portal Otisak, pritvor za osumnjičenog predložen je zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, te uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv N.K. zbog sumnje da je u dva navrata angažovao maloljetno lice radi izazivanje opšte opasnost za imovinu većeg obima u ovom gradu.

Sumnja se da je na njegovo traženje, maloljetnik koji mu je dugovao novac, najprije 15. jula oko 03,15 sati podmetnuo požar na automobilu Audi A6, koje je bilo parkirano u ulici 8. marta.

Utvrđeni su osnovi sumnji da je isto lice, takođe po nalogu N.K., 17. augusta oko 01:50 sati aktiviralo eksplozivnu napravu bacajući je u unutrašnjost spoljašnjeg dijela bašte ugostiteljskog objekta Dos Manos u ulici R. Dž. Čauševića.

Po jučerašnjoj predaji ovom tužilaštvu obavljeno je ispitivanje osumnjičenog N.K., a zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, te uticajem na svjedoke ometati krivični postupak, Tužilaštvo je predložilo Osnovnom sudu Distrikta da osumnjičenom odredi pritvor.

U naredna 24 sata sud bi trebao donijeti odluku po ovom prijedlogu, dok u međuvremenu Tužilaštvo i Policija Distrikta intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za produženo krivično djelo Izazivanje opšte opasnosti (iz člana 317 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Maloljetniku za koga se sumnja da je učestvovao u izvršenju ovog krivičnog djela, sud je u petak na prijedlog Tužilaštva izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, te naredbu povremenog javljanja državnom organu.

Kako BN saznaje u pitanju je sin lokalnog moćnika Zorana Kokanovića, predsjednika OO Socijalističke partije i poslanika u skupštini Brčko distrikta.

 

(BN)

Izdvojeno